Djokovic: morele tik voor Murray

Novak Djokovic deelde gisteren een gevoelige tik uit aan zijn rivaal Andy Murray. In een volgepakte O2 Arena in Londen won de Serviër zijn tweede groepsduel bij de ATP World Tour Finals in drie sets: 4-6, 6-3 en 7-5. Met de zege is Djokovic zo goed als geplaatst voor de halve finale van het eindejaarstoernooi, het officieuze WK tennis.

Nadat Roger Federer en Rafael Nadal jaren achtereen het mannentennis domineerden, lijken nu Djokovic en Murray op weg naar een tweestrijd om de macht. Djokovic is sinds deze week weer leider van de wereldranglijst en heeft de topvorm van vorig jaar te pakken. Voor Murray is 2012 het jaar van zijn definitieve doorbraak. Hij won olympisch goud en de US Open.

De nummer één en de nummer drie van de wereld stonden voor de zevende keer tegen over elkaar in 2012. In de eerste onderlinge ontmoeting ontnam Djokovic in de halve finale van de Australian Open Murrays droom zijn eerste grandslamtoernooi te winnen. In september nam Murray in de finale van de US Open in New York revanche op Djokovic.

De twee wereldtoppers maakten er gisteren vanaf het begin een mooi schouwspel van. Met lange rally’s vanaf de baseline probeerden beiden een bres te slaan in elkaars verdediging. Murray deed dit aanvankelijk beter en brak meteen de eerste servicebeurt van Djokovic.

De Schotse nummer drie van de wereld kwam in het vervolg van de set niet meer in de problemen en hield de break vast. Murray serveerde soeverein, getuige de drie punten die Djokovic wist te scoren op de opslag van zijn tegenstander.

In de tweede set waren de rollen omgedraaid en begon Djokovic beter. Met een break in de zesde game dwong hij een beslissende, derde set af. Daarin brak de Serviër in de vierde game als eerste, maar Murray vocht zich knap terug en herstelde in de achtste game het evenwicht. Een nieuwe break op 5-5 was de genadeslag voor de Schote publiekslieveling.

Djokovic behaalde zijn tweede groepswinst, na de maandagzege op de Fransman Jo-Wilfried Tsonga. Murray staat nu tweede achter Djokovic in groep A, nadat de Schot eerder won van Tomas Berdych. De Tsjech versloeg Tsonga gisteravond in drie sets – de kansen liggen nog open.

In groep B strijden Roger Federer, David Ferrer, Juan Martin Del Potro en Janko Tipsarevic om twee halve finaleplaatsen op het officieuze WK. De eerste twee gaan na één speelronde aan kop.