Dermatologen dagen ziekenhuis voor rechter

Tussen de leiding van het Eindhovense Catharinaziekenhuis en de vier dermatologen in dat ziekenhuis is grote ruzie ontstaan over nevenactiviteiten. Gisteren kondigden de dermatologen aan dat ze de ziekenhuisdirecteur voor de rechter dagen omdat hij hun een dag eerder ontslag aanzegde.

Het komt niet vaak voor dat een ziekenhuis zo openlijk strijdt met een artsenmaatschap.

Reden voor het ontslag is volgens de directeur van het Catharinaziekenhuis, Piet Batenburg, dat de dermatologen „niet integer” handelden bij de oprichting van een commerciële praktijk voor onverzekerde zorg. De dermatologen bieden in het ziekenhuis, sinds een jaar, cosmetische huidingrepen aan die patiënten zelf moeten betalen. Ingrepen die medisch onnodig zijn en om cosmetische redenen gebeuren, worden niet vergoed door de zorgverzekeraar. De opbrengsten van die praktijk gingen volgens Batenburg, zonder dat hij op de hoogte was, naar de artsenmaatschap en niet naar het ziekenhuis.

Bijna 170 patiënten zijn al behandeld in die nieuwe ‘kliniek’. Volgens het ziekenhuis ontdekte de leiding pas wat er gebeurde toen een verzekeraar zijn twijfels uitsprak over een rekening die wél voor vergoeding werd ingediend door een patiënt.

In een verklaring zegt ziekenhuisdirecteur Batenburg: „Vanuit eigen belang zijn willens en wetens de patiënt en de ziekenhuisorganisatie benadeeld, in een omgeving waar wij op basis van afspraken en vertrouwen samenwerken.” De schade zou volgens hem 21.000 euro bedragen.

De dermatologen bestrijden de aantijgingen. In een reactie zegt dermatoloog Gertruud Krekels: „Wij hebben altijd naar eer en geweten en in overleg met de raad van bestuur gehandeld. Wij hadden toestemming van Batenburg zelf en het volledige management wist ervan. Sterker nog, het was in volledige samenwerking. In alle openheid.”

De dermatologen werken het komende half jaar nog wel in het ziekenhuis omdat dit anders de specialisatie dermatologie niet meer in huis heeft. De vier artsen staan goed aangeschreven, vooral op het gebied van de behandeling van huidkanker.

Volgens de wettelijke procedure zal de komende week een hoorzitting volgen waarin de dermatologen gehoord worden over de gang van zaken en het besluit van de directie. Volgens de directie moet „duidelijk worden of alle dermatologen evenredig betrokken zijn”. Daarna neemt de directie een definitief besluit. Tegen dit besluit kunnen de dermatologen in beroep gaan bij het Scheidsgerecht Gezondheidszorg.