Congresgangers hullen zich in Armani-zwart

Mao-pakken zijn nergens meer te bespeuren op het achttiende partijcongres. Koerswijzigingen worden op het strak geregisseerde evenement niet verwacht.

Terwijl buiten het oosten rood kleurde door de boven Beijing oprijzende zon verwelkomde vandaag de Chinese partijleider Hu Jintao met een kort „Kameraden” de 2268 boeren, arbeiders, kantoormedewerkers en enkele ‘rode kapitalisten’ die samen het achttiende Nationale Partijcongres vormen.

Het contrast met het eerste, clandestiene congres, in Shanghai in 1921 in het bijzijn van de Nederlandse Comintern-agent Henk Sneevliet, kan niet scherper en ook latere partijcongressen onder Mao Zedong waren bij vlagen turbulente affaires.

Bijna een eeuw later zijn bijeenkomsten van het in naam belangrijkste partijorgaan zorgvuldig geregisseerde, zwaar bewaakte evenementen, waar zelfs de theedames in het gelid het podium opkomen om het ‘collectieve leiderschap’ van groene thee te voorzien. Revolutionaire Maopakken zijn allang geleden verruild voor Armani-zwart.

Partijcongressen, die om de vijf jaar plaatsvinden, worden altijd geopend met een ‘werkrapport’ van de algemeen secretaris van de partij, nu nog Hu Jintao die tegelijk ook president is van de Volksrepubliek China.

Het was vanmorgen de laatste keer voor de bijna 70-jarige technocraat Hu, want hij gaat in maart 2013 met pensioen. De komende dagen mogen de veertig delegaties uit alle delen van het land hun zegje doen. In die deels openbare discussies over de economie, de kloof tussen arm en rijk, de zorg en het onderwijs kunnen de meerjarenplannen van de partijorganen worden bijgestuurd, althans in theorie en met mate.

Grote koerswijzigingen worden niet verwacht; China zal ook de komende jaren maar één topprioriteit hebben: de economische ontwikkeling die het land in de afgelopen 30 jaar onherkenbaar heeft veranderd.

Voor Chinese Kremlinologen zijn Partijcongressen evenementen waarop zij zich kunnen uitleven. Zo viel op dat op het podium van de grote zaal in de Grote Hal van het Volk aan het Plein van de Hemelse Vrede de aanstaande nieuwe partijleider Xi Jinping door congresleden en leden van het Centraal Comite extra hartelijk werd verwelkomd. Velen reikten hem met twee in plaats van een hand de hand. Dat Xi Jinping na dit congres de nieuwe leider is staat dus vast. Dat kon ook worden afgeleid uit het feit dat hij op het podium tussen de invloedrijke ‘partijouderen’ zat, onder wie de 86-jarige oud-president Jiang Zemin en de voormalige premiers Zhu Rongji en Li Peng, architecten van de Chinese expansie..

Wie behalve Li Keqiang samen met Xi Jinping de komende tien jaar China zal gaan leiden wordt onmiddellijk na afloop van het congres, volgende week donderdag, duidelijk want dan presenteert het nieuwe staand comité van het Politbureau zich aan de 1,3 miljard Chinezen.