Claudia Roden (1936) wint Johannes van Damprijs 2012

De Egyptisch-Britse kookboekenschrijfster Claudia Roden heeft de Johannes van Damprijs 2012 gewonnen. Dat laat organisator de Universiteit van Amsterdam in een persbericht weten. Roden wint de internationale oeuvreprijs omdat zij zich volgens de universiteit met haar kookboeken ‘verdienstelijk maakt voor de verspreiding van de kennis van gastronomie’.

De uitreiking van de oeuvreprijs, die vanmiddag plaatsvond in het Amsterdamse Hotel De L’Europe, vindt plaats aan de vooravond van de Kookboeken7daagse. Deze promotiecampagne van mevrouw Fusina Verloop van de Wonderneming duurt van 10 tot en met 17 november. Tijdens de Kookboeken7daagse krijgen klanten bij besteding € 12,50 het kookmagazine Genot cadeau.

Claudia Roden (1936), bekend van titels als Duizend-en-één-smaken en De Joodse keuken (zie hier het artikel van Menno Steketee over dit boek) debuteerde in 1968 als kookboekenschrijfster en begon daarna met het geven van kooklessen. Ze schreef als gastronomisch correspondent voor The Daily Telegraph en The Sunday Times Magazine en presenteerde het BBC-programma Claudia Roden’s Mediterranean Cookery.

De jury van de Johannes van Damprijs bestond dit jaar, naast Johannes van Dam zelf, uit chef-kok Wil Demandt, journalist Agnes Goyvaerts uit Vlaanderen, CPNB-directeur Eppo van Nispen tot Sevenaer en Garrelt Verhoeven, hoofdconservator van de Bijzondere Collecties van de UvA.