Buenos Aires bereidt zich voor op miljoenen betogers

Posters van de protestbeweging 8N. Zij protesteren tegen de regering van Christina Kirchner, die in 2007wijlen haar man Nestor opvolgde. Foto A poster with a photo of Argentina's late President Nestor Kirchner, top, is partially covered by posters promoting an anti-government march in Buenos Aires, Argentina, Wednesday, Nov. 7, 2012. People are using social networks instead of political parties to mobilize a massive march for Thursday against the leadership of Argentina's President Cristina Fernandez, mobilizing what they hope will be the largest anti-government protest the country has seen in more than a decade. The poster reads in Spanish "Yes to democracy, no to re-election." (AP Photo/Victor R. Caivano) Posters van de protestbeweging 8N. Zij protesteren tegen de regering van Cristina Kirchner, die in 2007 wijlen haar man Nestor opvolgde. Foto AP / Victor R. Caivano

Argentijnse autoriteiten maken zich vandaag op voor grote demonstraties tegen de regering van president Cristina Kirchner. Verwacht wordt dat er in de hoofdstad Buenos Aires miljoenen betogers op de been zullen zijn. Ook in andere steden zouden demonstranten in actie komen.

Al dagen roepen betogers via social media op te gaan demonstreren. De harde kern noemt zich de 8N-beweging, naar de protestdatum. Zij beschuldigen de regering van Kirchner er onder andere van corrupt te zijn.

Ook zou er te weinig worden gedaan om armoede en toenemende misdaad te bestrijden. Inflatie, een stilstaande economie, het aan banden leggen van de media en privatiseringen zijn ook zaken die demonstranten Kirchner verwijten.

Vooral bij de Argentijnse middenklasse heerst grote ontevredenheid. Zij beschuldigen Kirchner ervan op macht belust te zijn. De president, die sinds 2007 het land regeert, wil de grondwet veranderen om nog een termijn aan te kunnen blijven.

‘Oppositie vreest voor Argenzuela’

Dat Kirchner haar ambtstermijn wil verlengen wijst er volgens de oppositie op dat haar beleid steeds meer overeenkomsten vertoont met dat van president Hugo Chávez van Venezuela. NRC-redacteur Marcel Haenen kaart aan dat zij een zogenoemde ‘Argenzuela’ vrezen. Haenen:

“Argentinië begint in hun ogen onder president Cristina steeds meer op het Venezuela van commandant Hugo Chávez te lijken. Ook die president – aan de macht sinds 1999 – nationaliseert bedrijven en legt kritische media het zwijgen op. De constitutie staat inmiddels oneindige herverkiezing toe. Toen Chávez vorige maand opnieuw werd herkozen, was Cristina het eerste staatshoofd dat hem feliciteerde. ‘Jouw overwinning is de onze. Fuerza (sterkte) Hugo!’, twitterde ze. In Argentinië spreken de tegenstanders van de president smalend over de ‘Chavización’ van hun land. Argentina dreigt te veranderen in Argenzuela.”

Haenen schrijft verder in nrc.next dat de polarisatie in Argentinië almaar toeneemt. Sympathisanten van de regering zouden de organisatoren van de protestmars uitmaken voor ultrarechts. Een groep uit de middenklasse die zich enkel bekommert om een vakantietripje naar Miami. Haenen:

“De demonstranten, die ook in september al met potten en pannen de straat opgingen, worden door de regering weggezet als middenklassers die alleen maar bezorgd zijn dat ze niet naar Miami op vakantie kunnen. Rosendo Fraga, een ervaren Argentijnse politieke analist, wijst er echter op dat de grote meerderheid van de Argentijnse samenleving bestaat uit middenklasse. ‘Als die demonstreren is er echt iets mis.’”

    • Jeannine Julen