Boehner toont wil tot overleg met Obama

Meteen de dag na de nederlaag van de Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney, heeft John Boehner, de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, gisteren voorzichtig bereidheid getoond om samen te werken met president Obama. Om het probleem van de oplopende nationale schuld te beheersen zijn de Republikeinen bereid om „nieuwe inkomsten” te accepteren, zei Boehner, doelend op de mogelijkheid van meer belastingeninkomsten.

Tegelijk legde Boehner, die na de nederlaag van Romney de facto de leider van zijn partij is, de bal bij de Obama. „Meneer de president, dit is uw moment. Wij zijn bereid door u geleid te worden, niet als Democraten of Republikeinen, maar als Amerikanen. We willen dat u leidt, niet als iemand die links is of conservatief, maar als de president van Amerika.” Enkele uren later toonde ook de leider van de Democratische meerderheid in de Senaat, Harry Reid, bereidheid tot samenwerking: „Het is beter te dansen dan te vechten.”

Obama heeft niet alleen in aantal kiesmannen gewonnen, ook kreeg hij landelijk de meeste stemmen: de voorlopige uitslag is: 60,6 miljoen voor Obama, 57,8 voor Romney.

Meer dan een dag nadat duidelijk werd dat Obama is herkozen, staat nog altijd niet vast hoe Flordia gestemd heeft. In een aantal districten in de op drie na volkrijkste staat wordt nog geteld: gisteravond stond Obama licht voor: hij had 49,87 procent van de stemmen, tegen Romney 49,27 – een verschil van 49.963 stemmen. De vertraging bij het tellen heeft onder meer te maken met het grote aantal kiezers dat per brief heeft gestemd.

De opkomst lijkt dit jaar lager te zijn geweest dan in 2008, maar ook in andere staten dan Florida wordt nog geteld, onder meer in New York en New Jersey. Daar hebben veel minder kiezers gestemd dan vier jaar geleden, door de gevolgen van orkaan Sandy. Om die reden ook mogen kiezers in New Jersey volgens persbureau AP nog tot vrijdag per email stemmen. Aan de uitslag kan dat niets meer veranderen. (AP, Reuters)