België en Frankrijk geven Dexia 5,5 miljard euro aan staatssteun

Foto ANP via EPA / Ian Langsdon

België en Frankrijk hebben 5,5 miljard euro staatsteun toegezegd aan het nog resterende deel van de Dexia-groep. De injectie via de uitgifte van aandelen aan de twee staten is nodig vanwege een negatief eigen vermogen van de bank. Dat maakte Dexia vanochtend bekend.

Volgens Belgische media betaalt België 53 procent van de toegezegde steun, oftewel 2,9 miljard euro. Tegelijkertijd is het aantal garantstellingen aan Dexia gedaald van 90 naar 85 miljard euro, met een kleiner percentage voor België.

De Belgische minister van Financiën Steven Vanackere spreekt van een “evenwichtige deal”. Volgens Vanackere moet het akkoord met Frankrijk ertoe leiden dat het herstructureringsplan voor de bank succesvol kan worden uitgevoerd en dat Dexia “zelf haar boontjes” kan doppen.

Staatssteun was nodig wegens leningen in Griekenland

Dexia werd een jaar geleden opgesplitst en deels genationaliseerd. De Frans-Belgisch-Luxemburgse bank was in problemen gekomen doordat andere banken er geen geld meer aan durfden uit te lenen. De bank had veel geld uitstaan in noodlijdende landen, zoals Griekenland. Bovendien bezat de bank nog grote portefeuilles aan opgeknipte hypotheekleningen van voor 2008.

Het deel van de Dexia Groep dat na de opsplitsing overbleef wordt momenteel ‘ordentelijk afgewikkeld’, oftewel afgebouwd en opgedoekt. Dexia boekte in het derde kwartaal een verlies van 1,2 miljard euro, waarvan 933 miljoen euro door stopgezette activiteiten.

    • Pim van den Dool