Assad weigert Syrië te verlaten - ‘Ik blijf er leven en sterven’

epa03310894 Syrian protesters shout slogans against Syrian President Bashar Al-Assad while burning Al-Assad's demonized portrait during a demonstration in front of Russian Federation Embassy in Bucharest, Romania, 19 July 2012. Reports state that the demonstration was organized by the Free Syrian Community of Romania. EPA/ROBERT GHEMENT Syrische demonstranten verbranden een poster met president Bashar al-Assad daarop. Foto ANP / Robert Ghement

“Ik blijf leven en sterven in Syrië.” Dat zei de Syrische president Bashar al-Assad in een interview met de Russische televisie, dat morgen wordt uitgezonden. Daarmee benadrukt Assad dat hij weigert het land te verlaten om een eind te kunnen maken aan het gewelddadige conflict in Syrië.

Eerder suggereerde de Britse premier David Cameron dat Assad een vrijgeleide zou kunnen krijgen als er met zijn vertrek een einde komt aan het bloedvergieten in Syrië. Assad zegt in het interview echter niet op het aanbod in te gaan, omdat hij geen marionet van het Westen is. Assad:

“Ik ben Syrisch, made in Syria en ik zal wonen en sterven in Syrië.”

Ook zei Assad tijdens zijn gesprek met Russia TV dat bemoeienis van Westerse landen in Syrië wereldwijde consequenties zou kunnen hebben. Maar hij gelooft echter niet dat het zover komt. Eerder noemde Cameron het uitblijven van internationaal ingrijpen in Syrië een smet op de reputatie van de VN.

Tienduizenden doden sinds begin opstand

Al negentien maanden lang komen oppositiepartijen en rebellen met veel geweld in opstand tegen het regime van Assad. Sinds de ongeregeldheden in het land kwamen er volgens activisten meer dan 36.000 mensen om het leven.

Een voorproefje van het interview

Diverse oppositiegroeperingen bijeen in Qatar

Vandaag zijn diverse oppositiegroeperingen bijeen in Qatar, om de toekomst van het land te bespreken. Ook leden van de Syrische Nationale Raad (SNC) hebben zich in Qatar verzameld om een nieuw bestuur en een nieuwe president te kiezen. De SNC is opgericht door Syrische bannelingen in het buitenland.

Het nieuwe 41-koppige bestuur van de raad telt enkel mannen. Vrouwelijke leden van de raad hebben in reactie hierop kenbaar gemaakt zich miskend te voelen. De grote rol die zij spelen bij de opstand in Syrië wordt onderschat, menen ze.

    • Jeannine Julen