Amsterdam wil tentenkamp weg

. Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam wil dat de uitgeprocedeerde asielzoekers in een tentenkamp in Amsterdam-West vertrekken. Het kamp aan de Notweg, waar tientallen mensen demonstreren om aandacht te vragen voor hun situatie, „heeft zijn grenzen bereikt”. Dat schrijft de burgemeester in een brief aan de gemeenteraad.

Van der Laan beraadt zich nog op „een zorgvuldige manier” om het tentenkamp op te breken. Hij wil vandaag eerst spreken met de gemeenteraad en overleggen met het Rijk. De demonstranten krijgen ondertussen nog de kans om naar de rechter te stappen.

Het tentenkamp, dat er sinds 25 september staat, zou te groot zijn geworden. Begin oktober overnachtten er nog 38 mensen, afgelopen dinsdag werden er 81 personen geteld. Door de groei van het kamp zou het risico op infectieziekten toenemen. Ook maakt de burgemeester zich zorgen over de psychische toestand van sommige bewoners.

Van der Laan stelde daarom twee eisen aan de demonstranten: de omvang van het kamp moet terug naar zestig personen. En zij moeten zich bij de GGD laten registreren om te bepalen wie in aanmerking komt voor tijdelijke winteropvang.

De demonstranten weigerden gehoor te geven aan de verzoeken van de gemeente. De uitgeprocedeerde asielzoekers, afkomstig uit onder meer Somalië en Soedan, zeggen dat de situatie in hun thuisland niet veilig genoeg is om terug te keren. Ze willen als groep bij elkaar blijven om te demonstreren.