Amerikaanse boekhandels na orkaan Sandy

Een foto die Powerhouse Arena deelde met haar volgers op twitter.

Orkaan Sandy richtte veel schade aan in het Noordoosten van de Verenigde Staten. Ook boekhandels hebben het zwaar te verduren gehad. Opvallend genoeg is het de westkustkrant The Los Angeles Times die een overzicht geeft van de getroffen boekhandels. Veel boekhandels doorstonden Sandy redelijk goed. Een boekhandel had wel erg veel pech.

Dat was de boekhandel Powerhouse Arena in het New Yorkse Brooklyn. Deze is zeer zwaar getroffen door de storm. Hoewel de medewerkers van de boekhandel zich goed op de storm hadden voorbereid, door veel boeken op hoger geleden gebieden te leggen, steeg het waterpeil in de boekhandel dusdanig (tot wel 70 centimeter) dat de boekhandel ondanks de goede voorbereidingen toch erg veel schade heeft geleden. Op de foto hierboven is te zien hoe desolaat de boekwinkel er nu uitziet. The Los Angeles Times meldt verder dat de glazen voordeur is gebarsten. De eigenaren weten niet wanneer de winkel weer open zal gaan.

Wonder boven wonder kwamen behoorlijk wat boekhandels die in het spoor van storm Sandy zaten er met kleine problemen vanaf. ‘No power’ is het grootste probleem voor Manhattanse boekhandels als Melville House, McNally Jackson en Housing Works.

Ook boekhandels in de staten Connecticut en New Jersey hebben last ondervonden van Sandy. Madison, een plaats met bijna 19.000 inwoners, liep helemaal onder. In de stad is geen stroom, wat samen met waterschade problemen oplevert voor R.J. Julia Booksellers. De boekhandel hoopt, wellicht tegen beter weten in, zo snel mogelijk open te gaan.

The Los Angeles Times meldt dat de boekhandel Bank Square Books in het 4000 inwoners tellende plaatsje Mystic in de staat Connecticut bijna zonder problemen uit Sandy is gekomen. Alle boeken zijn tijdig naar een veilige en vooral droge opslagplaats gebracht. Het is nog wel onduidelijk wanneer de boekhandel weer open zal gaan. Een nieuw tapijt, daar moeten de eigenaar van Bank Square Books zo snel aan zien te komen.

Boven ‘Bookstores after Sandy’, het artikel in The Los Angeles Times van Carolyn Kellog, staat een duidelijke foto van de boekhandel Powerhouse Arena van voor en na de storm. De foto en het stuk zijn hier te zien.

 

    • Roderick Nieuwenhuis