Agenda Muziek

JazzFest Amsterdam

Tijdens de tweede editie van het JazzFest Amsterdam geven opkomende en gevestigde musici uit de Amsterdamse jazz scene acte de présence.

11 nov. 16.00 uur - 03.00 uur. Studio /K Amsterdam. www.jazzfestamsterdam.nl

Ein deutsches Requiem

Met Ein deutsches Requiem beleefde Johannes Brahms zijn definitieve doorbraak als componist. Hoewel de titel anders doet vermoeden, is het geen treurige muziek. Brahms was er met zijn requiem immers op gespitst om nabestaanden troost en hoop te bieden. Inclusief zichzelf: de dood van onder anderen Robert Schumann had hem niet onberoerd gelaten. Clara Schumann, de weduwe, vond in Brahms een trouwe steun en toeverlaat. Het Rotterdams Philharmonisch Orkest speelt zijn muziek o.l.v dirigent Yannick Nézet-Séguin. Met de solozangers Dorothea Röschmann en Matthias Goerne en het koor Collegium Vocale Gent.

9 nov, 20.15. De Doelen, Amsterdam. www.dedoelen.nl

Sivert Høyem

Sivert Høyem was meer dan dertien jaar de frontman van Madrugada, één van de grootste Noorse rockbands ooit. Maar toen in 2007 de gitarist Robert Burås overleed stopte de band ermee en besloot Høyem alleen verder te gaan. De Noor eert het geluid van de band, zonder het klakkeloos te kopiëren. Donker, duister, groots en melodramatisch. Vorig jaar bracht Sivert Høyem zijn vierde soloalbum ‘Long Slow Distance’ uit.

9 nov, Rotterdam Paradijskerk ,

9 Nov Amsterdam De Duif, 10 Nov Antwerp Trix (Solo). www.siverthoyem.com

John Cage

Vrijdenker John Cage ontpopte zich in het naoorlogse muziekleven tot een sleutelfiguur. Zijn composities en essays waren van grote invloed op talloze vakbroeders. Nog altijd is zijn gedachtegoed voor componisten een inspiratiebron. In het programma The relevance of John Cage spelen vijf bewonderaars zijn muziek.

15 nov, 19.15 uur. www.muziekgebouw.nl