Agenda Film

BEN AFFLECK as Tony Mendez in Warner Bros. Pictures’ and GK Films’ dramatic thriller “ARGO,” a Warner Bros. Pictures release. Claire Folger

Argo

Zijdezacht, zo omschreef CIA’er Tony Mendez achteraf Operatie Canadian Caper. Op 28 februari 1980 ‘exfiltreerde’ vermommingsexpert Mendez zes Amerikaanse diplomaten die waren ontsnapt aan de bestorming van de Amerikaanse ambassade in Teheran. Na 79 dagen ondergedoken te hebben gezeten bij de Canadese ambassadeur, smokkelde hij ze vermomd als filmploeg uit revolutionair Iran. Een zijdezachte operatie is nog geen bloedstollende thriller, dus dikt regisseur-acteur Ben Affleck de zaken in Argo stevig aan. Keer op keer hangt de operatie aan een zijden draadje, twijfelt Tony aan zichzelf of twijfelen zijn bazen aan hem. En hoe briljant zijn plan ook is, toch draait het op het vliegveld weer om lef, mazzel en tienden van seconden.

Atmen

Roman Kogler is negentien jaar oud en hij heeft een moord gepleegd. Nou ja, geen moord vindt hij zelf, want de man in kwestie is in het ziekenhuis overleden. En nu zitten de vijf jaar die hij voor dit misdrijf in een jeugdinrichting heeft doorgebracht er bijna op en moet hij naar buiten. De wereld in. De vraag is wat hij daar te zoeken heeft. Het verhaal is al eerder verteld. De delinquent op zijn weg naar rehabilitatie die weer moet leren aarden buiten de gevangenismuren. De als regisseur en scenarioschrijver debuterende Oostenrijkse acteur Karl Markovics vertelt het echter met een mix van warmte en sardonisch humor die in het genre ongewoon en verfrissend is.

Skyfall

Skyfall is inderdaad een van de betere Bondfilms van de laatste jaren, zoals de Britse pers al jubelde, en een flinke stap vooruit na de afgrijselijke voorganger Quantum of Solace (2008). De tijd dat de Bondreeks nog toonaangevend was voor de actiefilm ligt echter generaties terug.

Crulic

In de Roemeense animatiefilm Crulic,The Path to Beyond, blikt de overleden verteller terug op zijn korte leven. De stem is die van Claudiu Crulic, een Roemeense jongen die als gelukszoeker naar Polen trekt, waar hij ten onrechte van diefstal wordt beschuldigd en vermalen raakt in het juridische systeem. Crulic is slachtoffer van xenofobie en een rechtsysteem dat het niet zo nauw neemt met burgerrechten. Crulic heeft een speelse vorm, waarin diverse registers elkaar afwisselen en zwarte humor langzaam plaats maakt voor woede en tranen. Ook experimenteert Crulic met stijlen, van stopmotion poppenanimatie tot cut-outs. Een losse schetsstijl incorporeert foto’s van Claudiu Crulic, de locaties waar hij ooit rondliep worden soms half ingetekend.

Horrorfilms

Aan de hand van filmfragmenten voert Jan Doense de bezoeker in Melkweg Amsterdam mee langs de ontwikkeling van het horrorgenre. Met op 9 november de jaren 40 tot 60, met o.a. Koude Oorlog & nucleaire dreiging en Roger Corman vs Hammer films. Over de jaren 1970-1990 (Italiaanse zombies, horror sickies en splatter movies) gaat het op 30 november. De reeks wordt besloten op 7 december. met de jaren 90 tot nu.

9 nov, 19.00 uur. www.melkweg.nl