Agenda Diversen

English: Vak410 in action during the game Ajax - Excelsior (4-1) Date 24 April 2011(2011-04-24) Source Own work Author Danbu14
English: Vak410 in action during the game Ajax - Excelsior (4-1) Date 24 April 2011(2011-04-24) Source Own work Author Danbu14

Lezersfeest

Tijdens het Lezersfeest in de Centrale Biliotheek Rotterdam dragen schrijvers op verschillende podia voor uit eigen werk. Voordrachten, lezingen en interviews met en door schrijvers worden afgewisseld door acts van muzikanten, cabaretiers en striptekenaars. Vanaf middernacht wordt het Lezersfeest zoals altijd dansend afgesloten in de Centrale Hal van de Bibliotheek. Met o.a. Herman Brusselmans, Oek de Jong en Paulien Cornelisse.

10 nov, 20.00 uur - 03:00 uur. Centrale Bibliotheek Rotterdam. www.lezersfeest.nl

Ajax

Volgens de wetten van het voetbalspreekkoor zijn Ajacieden ‘Joden’. Het is een geuzennaam die eind jaren zeventig in schwung kwam en omarmd werd door de fanatieke Ajaxsupporters van de F-side, die zichzelf ‘superjoden’ gingen noemen. Joodse organisaties zetten zich tegen de benaming af, het Ajaxbestuur wenst de associatie ‘Joden’ en ‘Ajax’ niet meer te maken, maar toch duiken er elk jaar nieuwe liederen op waarin de status van Ajax als ‘Jodenclub’ wordt bevestigd. In De Balie moet tijdens de discussieavond ‘Superjoden!’ een gesprek plaatsvinden met Amsterdam en Amsterdammers. Want hoe moet de stad Amsterdam omgaan met een voetbalclub met de geuzennaam ‘Joden’? Is het hanteren van deze naam kwetsend of juist niet?

15 nov, 20.30. De Balie, Amsterdam. www.debalie.nl

Literaire Meesters

Literaire Meesters: J. Slauerhoff is de derde editie van het festival dat eerder was gewijd aan de Portugese schrijver Pessoa en de Spaanse auteur Lorca. Nu staat voor het eerst een Nederlandse grootmeester centraal: J. Slauerhoff, scheepsarts, wereldreiziger, schrijver en vooral dichter. Het concept blijft ongewijzigd: één grootmeester uit de wereldliteratuur staat enkele weken centraal in een reeks uiteenlopende activiteiten voor een breed publiek. Met o.a. Jelle Brandt Corstius, Thom Hoffman en Christiaan Weijts.

T/m 25 nov. www.literairemeesters.nl

Gij zult niet Nadenken!

Het opgeven vingertje, nutteloze verkeersborden, een stropdas met daarop de tekst ‘heel erg belangrijke meneer’ en een eigen politiek partij: de absurditeit van het alledaagse speelt een grote rol in het werk van de Nijmeegse kunstenaar Jac Splinter. Hij vindt dat we veel kritischer moeten nadenken over wat ons verteld wordt. Want veel informatie die we krijgen, lijken we zomaar voor waar aan te nemen. Maar Splinter merkt ook dat ideeën pas ontstaan als je juist niet nadenkt. Hoe dat zit legt hij uit tijdens de lezing Gij zult niet Nadenken!

11 nov, 11.00 - 12.00 uur. Mariënburgkapel. www.ru.nl/soeterbeeckprogramma

See Me Hear Me

(SMHM) is een festival waar alles draait om de beleving van beeld en geluid. De synergie tussen deze twee aspecten wordt gepresenteerd d.m.v. een programma van muziekdocumentaires, video art, silent cinema, Dj's, live cinema performances, videoclips en meer.

10 nov. 18.00 - 0.500 uur. WORM Rotterdam. www.worm.org