Agenda Beeldende kunst

None

De donkere kamer

Willem Frederik Hermans fotografeerde al vanaf zijn elfde jaar. In de jaren vijftig onderneemt hij serieuze pogingen om zich verder te ontwikkelen en gaat in de leer bij arts-fotograaf Nico Jesse, bekend van het fotoboek Vrouwen in Parijs (1954). Dat is het begin van een periode waarin Hermans veel fotografeerde. In de tentoonstelling De donkere kamer van Hermans geven zesentwintig foto’s een indruk van Willem Frederik Hermans’ fotografische ambities, interesses en manier van kijken.

9 nov t/m 13 jan in Fotomuseum Rotterdam. www.nederlandsfotomuseum.nl

Into the Labyrinth

Begin twintigste eeuw ontstond het surrealisme voornamelijk vanuit een verlangen de gevestigde orde omver te werpen. De surrealisten beschouwden de regels van de burgermaatschappij als een grote belemmering voor de menselijke vrijheid. Bij de hedendaagse kunstenaars van de tentoonstelling Into the Labyrinth is niet langer sprake van verzet tegen de gevestigde orde. Het surrealistische in hun werk is eerder een individueel proces: de waarneembare werkelijkheid vormt de basis waaraan zij een persoonlijke, gevoelsmatige draai geven.

10 nov t/m 23 dec, Garage Rotterdam. garagerotterdam.nl

Lichtkunst

De openbare ruimte van Eindhoven-centrum vormt het decor en podium van GLOW. Kunstenaars en designers uit binnen- en buitenland laten lichtkunst- en designtoepassingen zien, die tot stand zijn gekomen door het gebruik van nieuwe mediatechnologieën zoals computers, sensoren, animaties, maar ook door meer bekende projectietechnieken.

10 t/m 17 nov in Eindhoven. www.gloweindhoven.nl

IJselmeer

Meer dan 35 jaar is hij fotograaf, en meer dan 35 jaar woont hij aan het IJsselmeer. Als hij ’s morgens zijn ogen opendoet, is het eerste dat hij ziet: het IJsselmeer. Pas toen een vriend tegen fotograaf Wout Berger zei: ‘Jij woont in je onderwerp’ viel het kwartje. Hij plaatste een statief op een vaste plek voor het slaapkamerraam en begon te kijken. Met de tentoonstelling When I open my Eyes in De Pont laat Berger in zestig foto's ‘zijn’ IJselmeer zien.

10 nov t/m 6 jan, De Pont, www.depont.nl

Maan- en kaarslicht

Petrus van Schendel (1806 - 1870) werd geboren in Terheijden en groeide op in Breda. En in die stad is nu ook een overzichtstentoonstelling van zijn werk te zien. Schendel is een van de kunstenaars van de Nederlandse romantiek en zijn werk werd internationaal verkocht, onder meer aan de vorstenhuizen in Engeland, België, Duitsland en Nederland. Het bekendst zijn zijn markttaferelen bij maan- en kaarslicht waarvan de tentoonstelling een overzicht geeft. Ook zijn de meeste van zijn portretten, landschappen, genretaferelen en religieuze voorstellingen bij licht van kaarsen of lampen.

10 nov t/m 17 feb , Breda’s Museum. www.breda-museum.org

Een keramisch verhaal

In 2011 kreeg het Gemeentemuseum Den Haag een collectie keramiek van de Nederlandse kunstenaars Johnny Rolf (1936) en Jan de Rooden (1931). Hun schenking, bestaande uit ruim veertig stukken, geeft een goed beeld van de geschiedenis van de Nederlandse keramiek in de periode 1960-2010. Rolf en De Rooden hebben ieder op eigen wijze gezicht gegeven aan de vrije keramiek zoals deze zich in deze jaren in Nederland heeft ontwikkeld.

10 nov t/m 17 maart , Haags Gemeentemuseum. www.gemeentemuseum.nl