Zo brengen de Amerikaanse kranten Obama’s overwinning

Een greep uit de ochtendbladen.

Ook in de Verenigde Staten breekt de dag weer aan. Het land ontwaakt met een herkozen Democratische president, tijd voor de Amerikaanse ochtendkranten om uit te pakken. Een klein overzicht van de keuzes die de verschillende hoofdredacties maakten.

The New York Times: Obama’s night

Het werd de avond van Obama, aldus de Times, met een quote van de president boven een stuk uit zijn speech: “We hebben ons teruggevochten’. Daaronder kiest de krant voor een artikel met de ‘worsteling’ waar de Republikeinen voor staan. Welke richting kan en moet de partij op nu Romney de slag om het Witte Huis verloren heeft?

International Herald Tribune: diepe kloof in Amerika

De internationale uitgave van de The New York Times kiest een andere insteek, en benadrukt de diepe kloof die er tussen de Republikeinen en Democraten bestaat, met daarbij de nuancerende noot: ‘De ervaring leert dat verandering zijn eigen tempo heeft’. Die is er in de afgelopen vier jaar niet zo snel gekomen als velen hadden gehoopt en verwacht.

The Washington Post: winst voor Obama

The Washington Post is er kort over: Obama wint. Het artikel op de voorpagina opent met de historische nieuwe wet in Maryland: daar mogen homoseksuelen nu in het huwelijk treden. De homorechten-beweging ziet eindelijk weer een opwaartse spiraal, zo merkt de krant op. Na de langdurige campagne concludeert het dagblad daarnaast dat Romney nu terugvalt na een ‘bittere’ strijd.

The Baltimore Sun: heel erg close

In het land dat herstellende is van een diepe economische crisis krijgt de eerste Afro-Amerikaanse president voor de tweede keer op rij de touwtjes in handen, dankzij het binnenhalen van de staat Ohio. De nadruk van The Baltimore Sun ligt op de spannende strijd, waarin Romney staten voor zich wist te winnen die in 2008 nog door Obama zijn veroverd.

Austin American-Statesman: Romney koos onhandige aanpak voor campagne

De Texaanse krant ziet ook een diep verdeeld Amerika, waarin Obama maar net weet te triomferen. De nipte winst is mede te danken aan de Latino’s die Amerika bewonen. Republikeinen zijn van mening dat Romney illegale Amerikanen te hard heeft aangepakt in zijn campagne, en daarmee stemmen heeft verloren, zo staat op de voorpagina.