Zizek ziet ideoloog in zanger PSY

Zanger PSY (Foto AP)

Dat verdorven ideologieën zich volgens Slavoj Zizek in de verrassendste hoekjes van de maatschappij verbergen, is bekend. Het laatste doelwit van de Sloveense filosoof: Gangnam Style, de hit van zanger PSY.

“If there ever was a pure ideological phenomenon today, this is it, I claim.”

Nee, het verborgen kwaad is volgens Slavoj Zizek niet in een of ander stompzinnig reclamefilmpje te vinden, maar in een popliedje. Tijdens een recente lezing aan de universiteit van Vermont opende hij de aanval op het liedje dat sinds enkele maanden overal te horen is. “U kent het wel”, zei Zizek, “een Zuid-Koreaans liedje, een soort van rave of techno. Eentonige, debiele, mechanische muziek in elk geval, waarin Gangnam, een stadsdistrict van Seoel, wordt bezongen.”

http://www.youtube.com/watch?v=26HSsEpGjWc&feature=youtu.be

Waarom zou iemand in vredesnaam Gangnam willen bezingen?, vraagt Zizek zich af. “Er is daar alleen maar stupiditeit te vinden: restaurantjes, mensen die dagenlang achter een beeldscherm zitten, verschrikkelijk.” Ook de verteller in het liedje is volgens Zizek niet helemaal zuiver op de graat. “Een beetje een dikke man op leeftijd” die in het liedje “over een meisje uit Gangnam zingt dat overdag bescheiden is en haar man dient, maar ’s nachts losgaat”.

Een “male chauvinistic idea”, volgens Zizek, maar de gekte die losbrak sinds het nummer uit is, is er niet minder om. “Zoiets hebben we niet meer gezien sinds de begindagen van The Beatles. Honderdduizenden mensen die zich richten tot de man op het podium, PSY geheten, als in PSYcho. U zult zeggen: laat ze lekker de klere krijgen daar in Zuid-Korea, maar dan zit u er toch naast. Hij is inmiddels groter dan Justin Bieber.”

Zizek werd bij een groot publiek onder andere bekend met essays over film.