Zeker vijftien mensen omgekomen bij aardbeving Guatemala

Geëvacueerde mensen in Mexico City na de beving. Foto AFP

Vanavond zijn bij een aardbeving met een kracht 7,5 op de schaal van Richter voor de kust van Guatemala zeker vijftien mensen omgekomen. Het aantal gewonden is nog niet duidelijk.

Het epicentrum van de aardbeving lag voor de kust bij de plaats Champerico zo’n 33 kilometer onder het aardoppervlak. De plaatselijke brandweer van San Marcos, ongeveer 130 kilometer noordelijker, berichtte tegenover persbureau Reuters dat daar een schoolgebouw is bezweken.

Verscheidene inwoners zijn bedolven geraakt onder het puin van hun instortende huizen, meldde een verslaggever ter plaatse. Meubelen en apparaten liggen aan stukken op straat. Volgens een lokale radiozender is op veel plaatsen de stroom uitgevallen en is de telefoonlijn dood.

Het Amerikaanse Pacific Tsunami Warning Center sloot een tsunami niet uit, maar die zou niet verder reiken dan de onmiddellijke omgeving van het epicentrum. Het waarschuwingscentrum heeft geen waarschuwing of alarm doen uitgaan.

Nicaragua vaardigde wel een lokaal tsunamialarm uit. De dienst burgerbescherming van El Salvador is uit voorzorg begonnen aan de evacuatie van enkele kustplaatsjes.

Tot in de metropolen Guatemala-Stad en Mexico-Stad was de beving voelbaar. Mensen vluchtten in die beide hoofdsteden de straat op.

Reddingwerkers vinden een lichaam bedolven onder het puin in San Marcos, 240 km van Guatemala City. Foto AFPReddingwerkers vinden een lichaam bedolven onder het puin in San Marcos, 240 km van Guatemala City. Foto AFP

    • Annemarie Coevert