Opinie

Wouter doet Mitt

Bos imiteerde gisteren in Amsterdam kandidaat Romney
Bos imiteerde gisteren in Amsterdam kandidaat Romney

Wouter Bos kan aardig acteren. Dat bleek gisteren in Amerika Kiest, de marathonuitzending van Nieuwsuur en de NOS over de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Rond middernacht dook hij achter een katheder in de Amsterdamse Melkweg op, als Mitt Romney. „Ik heb geen illusies”, zei de voormalig PvdA-leider. „Ik weet dat de steun voor mij hier in Nederland niet groot is.” Daarop debiteerde hij ‘Amerikaanse waarheden’:

„Dit land kent een traditie waarin we de rijkdom van morgen creëren, niet die van vandaag nivelleren. Eerst sterk en dan sociaal, dát is de volgorde.

„Mijn vader leerde mij dat je geen geld leent om een Pino-knuffel te kunnen kopen, maar dat je met hard werken zelf Pino-knuffels produceert. [...]„True Americans geloven in verandering, maar ze belonen resultaten.

Verbaasde gezichten alom, onder anderen van Jack de Vries, voormalig spindoctor van het CDA: „Wouter kan goed acteren, gewéldig om hem in die rol te zien.”

Ook memorabel was het debat tussen een Democratische vrouw en een Republikeinse man bij Twan Huys in een New Yorkse tv-studio. You are a liar zei hij op haar bewering dat de republikeinen Obama permanent tegenwerken. De vrouw stond op van tafel en bleef minutenlang weg. Toen zij weer aanschoof, werd de sfeer er niet beter op. Terecht vroeg Huys zich af „hoe een president kan regeren als de verschillen zo extreem zijn als hier aan tafel”.

Ook Christiane Amanpour bracht bij CNN het wantrouwen tussen Democraten en Republikeinen ter sprake. Gast Simon Schama maakte zich zorgen over wat hij a religious civil war noemde. George Washington, de eerste Amerikaanse president, zou zich volgens de historicus „omdraaien in zijn graf”, als hij zag hoe groot de verdeeldheid was. Daar zou ook de volgende president een zware kluif aan krijgen.

Intussen was het in Hilversum wachten op de swing states: Virginia, Florida, North Carolina en Ohio. De door Astrid Kersseboom beheerde landkaart van Amerika vertoonde steeds meer blauwe plekken, en om kwart over vijf uur constateerde presentator Rob Trip dat de herverkiezing een feit was. „Ik denk dat Romney nog wat gaat sleutelen aan zijn speech”, grapte Wouter Zwart vanuit Boston. Naar verluidt had de Republikein er maar één geschreven, zo overtuigd was hij geweest van de zege.

Deze week vervangt redacteur Danielle Pinedo tv-recensent Hans Beerekamp