Waarom toeteren metro's in Rotterdam zo vaak?

Waarom toeteren metrobestuurders van vervoersmaatschappij RET zo vaak, vraagt een redacteur van nrc.next uit Rotterdam zich af.

De metrobestuurders in Rotterdam zijn verplicht om te toeteren als er licht brandt in de tunnel, vertelt Hans Hoeben, manager Rail bij de RET. „Het is een veiligheidsmaatregel.” Als de lichten aan staan, betekent dat er mensen in de tunnel lopen, vaak voor inspectie. Door te ‘tyfoneren’ – zoals de RET het noemt – wordt personeel in de tunnel gewaarschuwd dat er een metro aankomt. Het pad waar gelopen kan worden is 60 centimeter breed. Mensen in de tunnel moeten met hun rug tegen de muur gaan staan als de metro passeert, zodat ze niet geraakt worden.

In augustus ging Hoeben zelf de tunnel in, als onderdeel voor zijn opleiding tot metrobestuurder. „Dat was behoorlijk indrukwekkend. Het tyfoneren is erg luid en er rijdt een metro met 600, 700 passagiers met een snelheid van zeventig kilometer per uur voorbij.” Als iemand de tunnel ingaat, moet dit gemeld worden bij de verkeersleiding, zodat zij de lichten aan kunnen doen.

Er gaat altijd een veiligheidsmedewerker mee, zegt Hoeben. Je loopt tegen de richting in, de metro komt je dus tegemoet. Degene die voorop loopt, heeft een seinlamp bij zich, zodat de bestuurder de mensen ziet aankomen en een beetje vaart kan minderen. Er moet ongeveer iedere zeven seconde getoeterd worden.

Hoeben vertelt dat RET-personeel meestal de tunnel ingaat om te controleren of de noodtelefoons en alle lampen nog werken. Of als iets gezien is op het spoor. Voor werkzaamheden aan het spoor wordt het metroverkeer stilgelegd of omgeleid via het andere spoor. De meeste werkzaamheden gebeuren ’s nachts als de metro niet rijdt. Hij kan zich niet herinneren dat er ooit een ongeluk is gebeurd.

In Amsterdam is het anders geregeld, zegt een woordvoerder van vervoersbedrijf GVB. „Degene die in de tunnel loopt, steekt zijn hand op als de metro eraan komt. Vervolgens tyfoneert de bestuurder, ten teken dat hij het ziet.” In beide steden moet je een geel hesje dragen in de tunnel.

Ook een vraag voor deze rubriek? Mail naar vraag@nrc.nl

    • Steven Verseput