VS kiezen eerste openlijk lesbische senator - Tammy Baldwin heeft er zin in

“Tammy! Tammy! Tammy!”, scanderen de inwoners van Wisconsin terwijl de kersverse senator Tammy Baldwin het podium betreedt. De kersverse senator boekte vannacht een bijzondere overwinning: niet alleen is ze de eerste vrouw die haar staat vertegenwoordigt in de Senaat, ze is ook de allereerste senator die openlijk uitkomt voor het feit dat ze lesbisch is.

MADISON, WI - NOVEMBER 6: U.S. Senate candidate U.S. Rep. Tammy Baldwin (D-WI) celebrates her victory over Republican candidate Tommy Thompson as she enters the stage on election night on November 6, 2012 in Madison, Wisconsin. With tonight's win, Baldwin became Wisconsin's first openly gay Senator. Darren Hauck/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY == Tammy Baldwin werd enkele uren geleden gekozen als de eerste senator die openlijk uit komt voor haar homoseksuele geaardheid. Foto AFP / Darren Hauck

“Tammy! Tammy! Tammy!”, scanderen de inwoners van Wisconsin terwijl de kersverse senator Tammy Baldwin het podium betreedt. De kersverse senator boekte vannacht een bijzondere overwinning: niet alleen is ze de eerste vrouw die haar staat vertegenwoordigt in de Senaat, ze is ook de allereerste senator die openlijk uitkomt voor het feit dat ze lesbisch is.

Bescheiden, doch zichtbaar opgetogen begint ze haar speech. De 50-jarige Baldwin zegt zich bewust te zijn van het feit dat ze enkele uren geleden geschiedenis schreef. De senator:

“I am well aware that I will have the honour to be Wisconsin’s first woman US senator. And I am well aware that I will be the first openly gay member of the United States Senate.”

Maar, benadrukt ze, haar federale politieke carrière zal niet in het teken staan van haar geslacht of geaardheid. Nooit was het haar bedoeling om geschiedenis te schrijven, merkt ze op. “I ran to make a difference”, spreekt Baldwin haar joelende publiek overtuigd toe:

‘I don’t even have the words’

Hoewel Baldwin zich in haar speech en overige uitlatingen zoveel mogelijk distantieert van de invloed van haar geaardheid op haar functie, blijft het natuurlijk toch een historisch moment. Amerikaanse en Britse media staan dan ook vol met reacties op de gebeurtenis:

Katie Belanger, directeur van een mensenrechtenorganisatie in de thuisstaat van Baldwin, zegt in The Guardian:

“Oh my God, to have Tammy Baldwin in the US Senate!For me, having someone who is out and truly represents Wisconsin is incredible. I don’t even know that I have the words.”

Tiffany Dufu, de voorzitter van het Witte Huis Project, dat vrouwen onderwijst in leiderschap, zei tegen CNN dat ze ervan overtuigd is dat Baldwin een vernieuwend proces in gang zal zetten. Alleen al haar aanwezigheid betekent veel:

“For us the biggest thing about Tammy Baldwin is her visibility. You can’t be what you can’t see.”

Geen Harvey Milk-taferelen

In de campagne is de geaardheid van Baldwin nauwelijks ter sprake gekomen. En hoewel het er naar uitziet dat Belanger en Dufu bijna Harvey Milkachtige taferelen verwachten, is de kans groot dat dit uitblijft.

Anders dan Milk, die de eerste openlijke homoseksuele politicus was in de VS, benadrukt Baldwin haar geaardheid, haar zogenoemde ‘andersheid’ veel minder. Baldwin is naar eigen zeggen gewoon politicus, en toevallig ook lesbienne.

Een speech van Harvey Milk over politiek:

Afgelopen nacht stemden overigens ook de twee staten Maine en Maryland in met het homohuwelijk. Het homohuwelijk is ook nog niet landelijk erkend, maar is wel al legaal in verscheidene andere Amerikaanse staten. Ook Obama sprak eerder dit jaar zijn steun voor het huwelijk uit.

    • Jeannine Julen