Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Ouders van Tanja Nijmeijer spreken haar voor het eerst in zeven jaar

Tanja Nijmeijer komt aan in Havana, te zien op een video van het Colombiaanse (en aan FARC gelieerde) persbureau ANNCOL.
Tanja Nijmeijer komt aan in Havana, te zien op een video van het Colombiaanse (en aan FARC gelieerde) persbureau ANNCOL. Foto AFP / ANNCOL

De ouders van Tanja Nijmeijer hebben haar gisteravond telefonisch gesproken. Het was het eerste contact met hun dochter in zeven jaar. Dat bevestigde een oom van Nijmeijer, Paul Olde Dubbelink, vandaag tegen NRC Handelsblad.

Nijmeijers ouders wisten haar te bereiken in Havana, waar ze maandag aankwam om deel te nemen aan de vredesonderhandelingen van de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC). Ze sloot zich ruim tien jaar geleden aan bij de linkse guerrillabeweging.

Het gesprek tussen Nijmeijer en haar ouders was kort en emotioneel, zei Dubbelink. Haar ouders en zussen zijn van plan om binnenkort naar Cuba te reizen, maar ze weten nog niet wanneer.

De aankomst van Nijmeijer in Havana:

De in Denekamp geboren Nijmeijer werd in 2002 lid van de FARC, nadat ze tijdens een verblijf in Colombia overtuigd raakte van de revolutionaire strijd van de beweging. De FARC werd in 1964 opgericht om te vechten voor gelijkheid op het Colombiaanse platteland. Hun marxistische ideologie wordt overschaduwd door criminele activiteiten.

De delegatie van de FARC bevindt zich in de bewaakte regeringswijk van Havana. Volgende week gaan de vredesbesprekingen met de Colombiaanse regering verder. Nijmeijer kon niet bij de officiële start van de gesprekken zijn vorige maand in Oslo. Er stond toen nog een internationaal arrestatiebevel tegen haar uit.