Voor een goede keuze heb je meer informatie nodig

APP

ZorgVergelijk

iPhone en iPad, binnenkort ook Android, gratis**

Er is momenteel veel te doen over de zorgpremie. Het voornemen van Rutte II om de premie vanaf 2014 inkomensafhankelijk te maken, is de meest besproken maatregel van het regeerakkoord. Volgend jaar gaat het in elk geval nog zoals we gewend zijn: verzekeraars stellen de premies vast voor hun basis- en aanvullende pakketten, wij kiezen er één. De app van website Vergelijken.net wil daarbij helpen, maar slaagt daar niet helemaal in.

De app zet meteen bij het openen acht zorgverzekeraars op een rij, gesorteerd op de prijs van hun basispakket. Je kunt extra criteria invullen – bijvoorbeeld een hoger eigen risico en in welke mate de tandarts vergoed wordt – waarna het lijstje wordt bijgewerkt en opnieuw de voordeligste optie bovenaan zet. Dat klinkt eenvoudig en zo oogt het ook. De verzekering kun je direct vanuit de app afsluiten.

Maar de vergelijkingssite heeft het keuzeproces iets te veel versimpeld. Nederland heeft veel meer dan acht zorgverzekeraars; waarom wel FBTO, Univé en VGZ en niet Menzis en Zilveren Kruis?

Klik je op een van de verzekeraars, dan ga je naar een overzicht van de pakketten en premies. Ook het staatje dat daarbij staat, roept vragen op. Een voorbeeld: bij ‘declaraties’ staat de ene keer ‘direct door VGZ’, de andere keer ‘door Agis’. Wat betekent het dat het woordje ‘direct’ daar ontbreekt?

Kortom, je hebt meer informatie nodig om een afgewogen keuze te kunnen maken. Deze app maakt het te simpel en wordt daardoor juist ingewikkeld.

    • Peter Zantingh