Volkswagen grijpt terug op sexy financieel model

None

Volkswagen heeft een sexy financieel model afgestoft. De uitgifte van verplicht converteerbare obligaties ter waarde van 2,5 miljard euro is de eerste in zijn soort van een Europese onderneming sinds 2009. Voor bedrijven die hun kredietstatus willen beschermen zou dit een route kunnen zijn die vaker kan worden gevolgd.

Een paar maanden geleden vroegen beleggers in converteerbare obligaties in Europa zich nog af hoe lang de markt zou blijven voortbestaan, maar die markt is weer helemaal terug. De sterke omzet in september van ruim 4 miljard euro heeft ervoor gezorgd dat de volumes dit jaar tot nu toe de 12,2 miljard euro hebben bereikt, tegen grofweg 8 miljard euro vorig jaar, aldus cijfers van Barclays. Volkswagen laat zien dat de markt ook in staat is grote individuele deals te verwerken, geholpen door de forse vraag uit de Verenigde Staten. De transactie van 2,5 miljard euro trok orders voor meer dan twee maal dat bedrag, aldus een ingewijde.

De obligaties van Volkswagen zullen in 2015 worden omgezet in preferente aandelen tegen een koers die tussen de 154,50 en 185,40 euro ligt, een premie van misschien wel 20 procent ten opzichte van de koers waartegen het aandeel werd verhandeld op 6 november. Voor Volkswagen is het een snelle en makkelijke manier om kapitaal op te halen ter ondersteuning van de groei en de kas aan te vullen na de overname van Porsche en Ducati, èn om een verlaging van de kredietstatus af te wenden. Kredietbeoordelaars zien de uitgifte van deze effecten, die na een bepaalde tijd moeten worden omgezet in aandelen, als vrijwel identiek aan een plaatsing van aandelen omdat beleggers de ‘pijn’ voelen als de beurskoers daalt.

De couponrente op de obligaties van ongeveer 3,8 procent na belastingen is hoger dan een gewoon dividend. Maar zolang de koers boven de 173 euro blijft, zou de transactie voor Volkswagen goedkoper moeten zijn dan een regelrechte aandelenuitgifte.

Verplicht converteerbare obligaties kunnen in een behoefte voorzien van bedrijven die kapitaal nodig hebben, maar waarvan de aandelen goed presteren. Volkswagen hoopt dat de stijging van zijn beurskoers een eventuele rally – op de golven van het herstel – zal overtreffen. Nu de koersen op de aandelenmarkten omhoog zijn gegaan, zijn bedrijven eerder bereid beleggers een optie op hun aandelen te verkopen, en nu de rente laag is, zijn de absolute kosten van een uitgifte gedaald.

Converteerbare obligaties hebben van oudsher gespecialiseerde beleggers aangetrokken, die de obligaties kopen en tegelijkertijd de beurskoers omlaag speculeren, profiterend van de lage koers van de optie die in de obligatie ligt besloten. Maar de markt is sinds de crisis geëvolueerd en omvat nu meer gewone langetermijnbeleggers, waardoor het voor bedrijven makkelijker is geworden deals voor elkaar te krijgen zonder hun beurskoers te ontwrichten.

Breakingviews is een dagelijks commentaar vanuit de City in Londen. Vertaling door Menno Grootveld.

    • Neil Unmack