Video: In de keuken bij Stars, Food & Art

Sofitel Hotel The Grand was het toneel van het jaarlijkse Stars, Food & Art spektakel. Koks met sterren of cuisiniers die op dat niveau werken, komen in het Sofitel The Grand Hotel bijeen om in het kader van een fund raiser ten bate van het Rode Kruis op twee avonden hun signature dishes op tafel

Sofitel Hotel The Grand was het toneel van het jaarlijkse Stars, Food & Art spektakel. Koks met sterren of cuisiniers die op dat niveau werken, komen in het Sofitel The Grand Hotel bijeen om in het kader van een fund raiser ten bate van het Rode Kruis op twee avonden hun signature dishes op tafel te zetten.
Joris Bijdendijk is de kersverse chefkok van The Grand, in de keuken vertelt hij over zijn ervaringen met keukenmeesters uit de hele wereld. Zoals Joe Barza, een Libanese kok die een simpel Libanees gerecht (tabouleh) voor de gelegenheid oppimpt met melasse en houmous. David Higgs uit Johannesburg zoekt en vindt een vervanger voor springbok op het bord en vertelt over high end restaurants in Zuid Afrika.
Bij het maken van tabouleh doet Barza de burgul (gestoomde, gedroogde en gebroken tarwekorrels) direct bij de groenten, in plaats van de bulgur vooraf te weken.
De boodschappen voor tabouleh zijn bij de Turkse supermarkt te vinden. Het hoofdbestanddeel, platte peterselie, ligt daar in grote betaalbare bossen voor het grijpen: een andere kick dan de miezerige takjes die in de supermarkten voor een bespottelijke prijs worden aangeboden.

Naar de Turk dus voor:
2 bossen platte peterselie
1 bos munt
1 paprika
1 citroen
1 ui
een pak grove bulgur
twee rijpe tomaten

Ontsteel de munt en de peterselie en snij er zo dun mogelijke flinters van. Snipper de ui en de ontpitte paprika zo fijn mogelijk en snij de tomaten in zeer kleine blokjes. Meng alles door elkaar, sprenkel het citroensap erover plus 2 eetlepels lekkere olijfolie. Werk er een kopje bulgur doorheen en laat het geheel een paar uur intrekken tot de bulgur zacht genoeg is geworden. Proef of er nog zout bij moet.

    • Ronald Hoeben