Versoepeling van ontslagrecht is slecht voor innovatie

„Principieel vind ik dat landen als Nederland en Duitsland niet zo veel moeten bezuinigen. Dat zie ik ook als een Europese verantwoordelijkheid. Wie stimuleert er nu nog in Europa? Het IMF heeft in een studie pas nog benadrukt dat de schade van bezuinigingen aan de economie groter is dan we dachten. Het is een vorm van krachtpatsen die weinig oplevert: als je de groei belemmert door bezuinigingen, dan loop je de kans later nog meer te moeten snijden. Het zou toch prima zijn als in 2017 het begrotingstekort net onder de 3 procent uitkomt, in plaats van 1,5 procent.

Wat ik mis, is de aanpak van de Europese crisis. En ook van de bankensector. Banken zijn nog steeds too big to fail, er wordt geen begin gemaakt met bijvoorbeeld een splitsing van ING of ABN Amro. Maar we voeren wel bezuinigingen door die het gevolg zijn van gaten op de begroting door de redding van banken.

Ik vind het goed dat er een begin van een begin wordt gemaakt van de aanpak van de hypotheekrenteaftrek. Jammer is weer dat de forenzentaks is gesneuveld onder druk van populistische kritiek: je moet transport extra belasten en niet subsidiëren.

Op milieugebied gebeurt er weinig. Volgens mij denkt Samsom dat GroenLinks toch geen gevaar is. De SP des te meer: op de arbeidsmarkt gebeurt er wel veel. Die maatregelen hebben een gevaarlijk kantje. De ontslagvergoeding wordt maximaal 75.000 euro en na één jaar WW kom je uit op bijstandsniveau. Je moet dan je huis bliksemsnel verkopen: stel dat dit een paar duizend 50-plussers overkomt, dan krijgt de huizenmarkt weer een tik.

Het akkoord is zeker beter dan dat van Rutte I. Onder de gegeven omstandigheden vind ik dat er op veel terreinen best een knap stuk werk is geleverd. Al maak ik me wel zorgen over de versoepeling van het ontslagrecht. Dat zorgt ervoor dat werknemers minder lang bij een baas blijven en dat blijkt schadelijk te zijn voor innovatie en productiviteitsgroei.

Ik vind het erg jammer dat de minister van Financiën geen macro-econoom is. Dat was bij Jan Kees de Jager ook zo: ik had vaak de idee dat hem antwoorden moesten worden ingefluisterd. De minister moet leidend zijn, niet de ambtenaren.”

Oordeel regeerakkoord: