Verlofverzoek van Samir A. wordt opnieuw bekeken

De veroordeelde terrorist Samir A. mag misschien toch met verlof.

Den Haag. Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie, VVD) moet een verlofverzoek van de wegens terrorisme veroordeelde Samir A. opnieuw bekijken, zo heeft de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) gisteren bepaald. Volgens de raad was Teevens afwijzing van het verzoek onvoldoende gemotiveerd.

A. wil op verlof omdat hij zijn studie bedrijfskunde aan de Open Universiteit wil afmaken. Die ligt sinds deze zomer stil omdat hij in het zwaar beveiligde regime geen literatuuronderzoek kan verrichten. Hij kan zijn scriptie alleen schrijven in een gevangenis met een minder zwaar regime, maar overplaatsing kan pas als hij eerst op verlof is geweest. Teeven wees het verzoek af omdat A., lid van de Hofstadgroep, op de lijst staat van gedetineerden bij wie een maatschappelijk risico of vluchtgevaar bestaat.

A. wijst er in zijn verweer op dat er tijdens zijn hele detentieperiode geen incidenten zijn geweest. Hij is in 2008 veroordeeld tot negen jaar cel voor het voorbereiden van een terroristische aanslag. Afgelopen september werd hij opnieuw in zijn cel aangehouden op verdenking van het voorbereiden van nog een terroristische aanslag vanuit de gevangenis. In die zaak is hij nog steeds verdachte.

In principe komt A. volgend jaar september vrij. Hij vindt dat hij zich moet kunnen voorbereiden op terugkeer in de samenleving als zijn gevangenisstraf erop zit. Novum