Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Vluchtelingen

Van der Laan: tentenkamp moet weg uit Amsterdam

In het tentenkamp met uitgeprocedeerde asielzoekers wonen ook veel gezinnen met kinderen. Er is geen beschikking over sanitaire voorzieningen.
In het tentenkamp met uitgeprocedeerde asielzoekers wonen ook veel gezinnen met kinderen. Er is geen beschikking over sanitaire voorzieningen. Foto ANP / Evert Elzinga

Burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan (PvdA) is van plan de demonstratie van uitgeprocedeerde asielzoekers in Amsterdam-Osdorp te beëindigen. Over hoe dat moet gaan gebeuren, beraadt hij zich nog. De situatie heeft volgens de burgemeester “zijn grenzen bereikt”.

Dat is op te maken uit een brief van Van der Laan aan de gemeenteraad, schrijft Novum. Het tentenkamp ontstond dit najaar. De uitgeprocedeerde asielzoekers, afkomstig uit onder meer Somalië, Soedan en Eritrea zeggen dat de situatie in hun thuisland niet veilig genoeg is om terug te keren.

Van der Laan: demonstratierecht strekt niet zo ver

De afgelopen tijd groeide het kamp behoorlijk uit zijn voegen. Begin oktober overnachtten er nog 38 mensen, een paar weken later waren dat er zestig en eind oktober 93. Gisteren werden er volgens Novum 81 personen geteld. Van der Laan gaf eerder aan te vinden dat het kamp hooguit zestig mensen mag herbergen, onder meer vanwege de overlast voor de buurt en om het risico op infectieziekten zo klein mogelijk te houden.

Eerder deze week meldde de nieuwe opgerichte Stichting Vluchtelingen van de Straat, een initiatief van onder meer Amsterdamse kunstenaars, academici en architecten, dat de groep asielzoekers nieuw onderdak zou zoeken. De stichting zou daarom op zoek zijn naar een gebouw. Hoeveel van de asielzoekers hier echter achter staan, is volgens Van der Laan onduidelijk.

Maar nu heeft het kamp zijn grenzen bereikt en moet het verdwijnen, schrijft Van der Laan.

“Het demonstratierecht strekt immers niet zo ver dat een stuk openbare ruimte permanent in gebruik wordt genomen.”

Morgen praat gemeenteraad over kamp, dan pas definitief besluit

Van der Laan praat morgen met de gemeenteraad over de kwestie. Ook staat deze week nog een gesprek met het rijk gepland. Pas daarna neemt de burgemeester een definitief besluit. De demonstranten kunnen, als zij dat willen, naar de rechter stappen om het besluit aan te vechten.