Uitgelicht

Film

The Ring (Gore Verbinski, 2002, VS/J). Geslaagde horrorfilm van Gore Verbinski, een remake van de Japanse Ringu. Een mysterieuze videoband richt een slachting aan onder een groepje tieners. Iedereen die de video bekijkt, krijgt een telefoontje met de mededeling dat hij nog een week te leven heeft. De jonge journaliste Rachel (Naomi Watts) gaat op onderzoek uit. Nadat zij met haar zoontje de band heeft gezien, raakt ze verwikkeld in een race tegen de klok. BBC 1, 00.15-02.00u.

Let The Right One in/Låt den rätte komma in (Tomas Alfredson, 2008, S). Behoorlijk angstaanjagende vampierfilm. Oskar is een vereenzaamd jongetje in een Zweedse buitenwijk. Op een dag ontmoet hij een nieuw buurmeisje, Eli, met ravenzwart haar en bloeddoorlopen ogen, die een vreemde geur verspreidt. Toch hecht Oskar zich aan haar, ook als hij langzaam maar zeker ontdekt dat ze een vampier is. Regisseur Alfredson (en zijn Nederlandse cameraman Hoyte van Hoytema) vertelt het verhaal met charme: zacht licht, fotogenieke sneeuwbuien en aanzwellende strijkers, voordat hij weer een fikse klap uitdeelt. Een juweel van een film.Arte, 22.25-00.15u.

Informatief

Labyrint: Het ontstoken brein. Reportage over het werk van immunoloog Hemmo Drexhage en van psychiater Veerle Bergink, die onderzoek doen naar de relatie tussen immuunsysteem en psychiatrische aandoeningen. Drexhage ontdekte dat bij patiënten met een psychiatrische aandoening afweercellen actief zijn die zorgen voor een ‘ontsteking’ in het brein, waardoor dat niet meer gezond functioneert. Bergink doet onderzoek naar aan immuniteit gerelateerde biomarkers bij stemmingswisselingen. Zij promoveerde vorige maand op onderzoek naar vrouwen met een postpartum psychose of postpartum depressie.Ned.2, 20.55-21.20u.

Le siècle de Cartier-Bresson. Een reis door de twintigste eeuw aan de hand van een van de pioniers van de moderne fotojournalistiek. De Spaanse Burgeroorlog, de geboorte van de Volksrepubliek China, mei ’68: Henri Cartier-Bresson en zijn camera waren getuige van de grote gebeurtenissen van zijn tijd. Pierre Assouline laat bekende en onbekende foto’s van Cartier-Bresson chronologisch voorbijkomen en monteerde er uit diverse geluidsarchieven verzameld commentaar bij van de fotograaf zelf, die ook vertelt over zijn jaren als krijgsgevangene in Duitsland en over Robert Capa en David Seymour, met wie hij het coöperatieve fotoagentschap Magnum oprichtte. Arte, 21.30-22.25u.

Radio

JazzLive: John Scofield Trio. Opname van uitverkocht concert op 28 oktober in het Bimhuis. De befaamde jazzgitarist trad er op met de niet minder getalenteerde Steve Swallow (akoestische basgitaar) en Bill Stewart (drums).Radio 6, 23.02-01.00u.