'Twintig dates in één ontmoeting'

Arabist en voormalig diplomaat Petra Stienen zwijmelt weg bij de romantische ontmoetingen van Before Sunrise.

Den Haag, 09-05-2011. Petra Stienen. Foto Leo van Velzen NrcHb.
Den Haag, 09-05-2011. Petra Stienen. Foto Leo van Velzen NrcHb.

„Ik gebruik romantische films om even afstand te nemen van alle heftige, zware politiek. De mooiste romantische film die ik ken is eigenlijk een trilogie, waarvan Before Sunrise (1995) de eerste en Before Sunset (2004) de tweede is. De derde, Before Midnight, moet nog uitkomen.

„Twee mensen ontmoeten elkaar in de trein naar Wenen, hij is Amerikaan, zij komt uit Parijs. Later lopen ze door Wenen en genieten van de stad, van elkaar. Er is een suggestie van romantiek, maar wij als kijker weten niet wat er is gebeurd. De twee hebben diepe gesprekken. Eigenlijk is het zo’n ontmoeting waarbij twintig dates in een nacht plaatsvinden.

„De tweede film speelt negen jaar later, en deze is ook real time negen jaar later uitgekomen. De man heeft een boek geschreven over de ontmoeting, omdat het zoveel indruk heeft gemaakt. Ik denk dat je bijzondere dingen nog echter kunt laten zijn door ze op te schrijven. Zo’n avond wordt in een keer veel meer waard doordat iemand er literatuur van heeft gemaakt.

„Wat mij daar enorm in fascineert is dat een ontmoeting tussen twee mensen een enorme invloed kan hebben en eeuwig bijblijft. Daar doen ze dan soms niks mee, maar het is er wel altijd. Het is een moment van impact, een enorme vonk.

„Ik reis natuurlijk heel veel, en ik heb ook ontmoetingen gehad die een dag duurden, maar me altijd zijn bijgebleven. Ik heb bijvoorbeeld ooit in Caïro een Amerikaanse man leren kennen die nog steeds een van mijn hartsvrienden is. Ik heb hem op dit moment al vier jaar niet gezien, maar als ik morgen naar Amerika ga en bel weet ik zeker dat hij in het vliegtuig springt en dat we elkaar weer zullen ontmoeten.

„Wat Before Sunrise en Before Sunset mooi laten zien is dat tijd in een vriendschap of romantische relatie heel relatief is. Vijf minuten, vijf jaar, als het echt is maakt het helemaal niet uit. Dat is een mooie gedachte.”