Timmermans veroordeelt bouwplan Israël - staat niet alleen in kritiek

BRUSSEL - Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans met zijn Belgische collega Didier Reynders tijdens zijn eerste officiële reis. ANP JERRY LAMPEN
BRUSSEL - Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans met zijn Belgische collega Didier Reynders tijdens zijn eerste officiële reis. ANP JERRY LAMPEN Frans Timmermans gisteren in Brussel, tijdens zijn eerste buitenlandse reis als minister van Buitenlandse Zaken. Foto ANP / Jerry Lampen

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans veroordeelt de beslissing van Israël om door te gaan met de bouw van meer dan 1200 nieuwe woningen voor joodse kolonisten in Oost-Jeruzalem en op de Westelijke Jordaanoever. De Israëlische regering maakte dat besluit gisteren bekend.

‘Dit ondergraaft de tweestatenoplossing’

Timmermans:

“De bouw (…) is in strijd met het internationale recht en ondergraaft de tweestatenoplossing, waarbij Israël en een toekomstige Palestijnse staat in vrede en veiligheid naast elkaar bestaan.”

Ook Duitsland, Groot-Brittannië en Frankrijk hebben vandaag kritiek geuit op het bouwplan, meldt persbureau AP. De drie Europese machten waarschuwden dat de beslissing van Israël pogingen om de vredesonderhandelingen met de Palestijnen te hervatten in gevaar kan brengen. Palestijnen beschouwen het gebied waar de woningen worden gebouwd als deel van hun toekomstige staat.

Anders dan de Palestijnen en de internationale gemeenschap is Israël van mening dat Oost-Jeruzalem deel uitmaakt van zijn hoofdstad en daarom beschouwt het de joodse wijken niet als nederzettingen.