‘Tienduizenden banen in de zorg geschrapt bij onveranderd regeerakkoord ‘

DEN HAAG - Een medewerkster van Evita Zorg biedt hulp aan een oudere dame. GELIEVE DEZE FOTO ALLEEN IN CONTEXT OVER THUISZORG TE GEBRUIKEN. ANP XTRA ROOS KOOLE Zorgmedewerker biedt hulp aan oudere dame. Foto ANP / Roos Koole

Als het regeerakkoord onveranderd wordt uitgevoerd, zullen tienduizenden mensen in de zorg hun baan verliezen. Dat zegt de organisatie van zorgondernemers Actiz vandaag. De organisatie wil met vakbonden om de tafel om de sociale gevolgen van de ontslagen te bespreken.

Vooral werknemers die huishoudelijke hulp verzorgen, worden hard getroffen. In het regeerakkoord staat namelijk dat de aanspraak op huishoudelijke hulp in 2014 wordt vervangen door een “maatwerkvoorziening voor de laagste inkomens”. Op deze maatwerkvoorziening wordt enorm bezuinigd.

Zeker 58.000 mensen binnen deze sector verliezen als gevolg hiervan hun baan, meent Actiz. Ook duizenden alfahulpen, die in dienst zijn van hun cliënten, zullen hun werk kwijtraken. Actiz wil met de politiek in gesprek over een alternatief voor de plannen. De organisatie zegt hier wel bij zich tegelijkertijd “op het ergste” voor te bereiden.

    • Jeannine Julen