Sven Kramer rijdt toch 5 km op NK afstanden

Schaatser Sven Kramer doet vrijdagavond mee aan de NK afstanden. De viervoudig Europees- en wereldkampioen allround liet gisteren op Twitter weten dat zijn rugblessure voldoende genezen is om over twee dagen te kunnen meedoen in Heerenveen. Kramer start op de openingsdag op zijn favoriete vijf kilometer.

De olympisch kampioen op deze afstand liep afgelopen maand bij een val van een schommel een rugblessure op. De kwetsuur had een uitstraling naar zijn linkerbeen. Door een raadselachtige blessure aan zijn rechterbeen miste Kramer het post-olympische seizoen 2010-2011.

Dit weekeinde reed hij in Heerenveen naar eigen tevredenheid een trainingswedstrijd op de drie kilometer. Volgens Kramer is zijn lichaam na deze inspanning goed op de proef gesteld. „Ik heb geen reden niet mee te doen”, verduidelijkte Kramer zijn NK-deelname op de website van zijn ploeg TVM.

Kramer acht zich geen favoriet. „Ik ben al blij dat ik mee kan doen en ga voor een goede wedstrijd”, zegt de Fries die naar zijn zeggen nog niet geheel hersteld is. „Maar ik denk er goed aan te doen te rijden. Ik denk er beter van te worden.”

Als de vijf kilometer vrijdagavond naar wens verloopt en hij geen naweeën van deze race ondervindt, start Kramer eventueel zondag ook op de afsluitende tien kilometer.