SNS Reaal en Financiën praten over nieuwe steun

Bank en verzekeraar SNS Reaal bespreekt met het ministerie van Financiën de mogelijkheid van nieuwe steun. De twee partijen bespreken de mogelijkheid dat het restant aan staatssteun wordt omgezet in aandelen. SNS hoeft dan een bedrag van 847,5 miljoen euro niet af te lossen. De staat wordt dan grootaandeelhouder van het concern.

Een woordvoerder van SNS bevestigt dat het bedrijf „deze optie” met het ministerie van Financiën bespreekt, maar dat er ook nog allerlei andere opties besproken worden om de kapitaalpositie van de bank en verzekeraar te versterken.

Vier jaar geleden, in 2008, kreeg SNS 750 miljoen euro aan staatssteun om de kapitaalpositie van het bedrijf te versterken. Het bedrijf verkeert in grote problemen door de verliezen bij de vastgoedfinancieringstak Property Finance.

In 2009 werd een deel van de steun al afgelost, maar er staat inclusief boete nog een bedrag van 847,5 miljoen euro open. Daarvan is 565 miljoen euro het bedrag aan staatssteun. In ruil kreeg de staat in 2008 zogeheten core tier-1 securities, een soort aandelen. De uitgifteprijs bedroeg 5,25 euro waarvoor de Staat ruim 107 miljoen securities kreeg. Als die tegen de huidige aandelenkoers van 1,03 euro worden geconverteerd betekent dat dat die aandelen de afgelopen vier jaar ruim 451 miljoen euro minder waard zijn geworden.