Slotoffensief Romney had geen zin: Pennsylvania kiest voor Obama

Een Romney-aanhanger zit verslagen op de vloer in Boston, Massachusetts, waar Republikeinen zich hebben verzameld om de uitslagen te volgen. Foto AFP / Stan Honda
Een Romney-aanhanger zit verslagen op de vloer in Boston, Massachusetts, waar Republikeinen zich hebben verzameld om de uitslagen te volgen. Foto AFP / Stan Honda Een Romney-aanhanger zit verslagen op de vloer in Boston, Massachusetts, waar Republikeinen zich hebben verzameld om de uitslagen te volgen. Foto AFP / Stan Honda

Het was een opvallende zet van het campagneteam van Romney de afgelopen twee dagen: ze stopten meerdere keren in Pennsylvania om last minute nog kiezers naar het Republikeinse kamp te lokken. Terwijl het al gezien werd als een Obama-staat. De tactiek werkte niet: Pennsylvania ging zojuist naar Obama.

Onze correspondent in de VS, Guus Valk:

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Klein BREEKje: Pennsylvania voor Obama, meldt Fox. Heeft Romney afgelopen dagen nog zwaar op ingezet

Romney en zijn running mate Ryan probeerden om naast de negen swing states het ook in Pennsylvania spannend te maken. Het leek er volgens de berichten op dat Ohio (18 kiesmannen) voor Obama zou gaan en daarom zou Pennsylvania (20 kiesmannen) een vergelijkbare prooi zijn. Hij was er gisteren, en vandaag nog een keer: hij stopte in Pittsburgh als allerlaatste campagnebestemming.

Het lijkt er vooralsnog op dat Obama op koers is richting herverkiezing. De resultaten komen overeen met de peilingen, en daarin deed de president het iets beter dan Romney. Maar het kan niet vaak genoeg gezegd worden: het is nog erg vroeg om conclusies te trekken.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk De trend tot nu toe: alles ziet er ongeveer uit als verwacht, hier en daar iets rooskleuriger beeld voor Obama dan algemeen voorzien.

Volg hier ons liveblog over de Amerikaanse verkiezingsstrijd.

    • Peter Zantingh