Schouderklopjes van City-miljonairs

Siem de Jong viert zijn doelpunten altijd met zijn ploeggenoten. Hij is in alles een tegenpool van de rijke individualisten van Manchester City.

Blijdschap en ongeloof bij Ajacied Siem de Jong na zijn tweede doelpunt tegen Manchester City, dat na rust nog gelijk maakte.
Blijdschap en ongeloof bij Ajacied Siem de Jong na zijn tweede doelpunt tegen Manchester City, dat na rust nog gelijk maakte. Foto Reuters

De fotografen die in de zeventiende minuut met hun lenzen op zoek gingen naar de juichende Siem de Jong, vingen in één beeld twee uitdrukkingen op het gezicht van de Ajax-captain: blijdschap en ongeloof.

Ruim anderhalf uur later verliet de aanvoerder na een 2-2 tegen Manchester City het Etihad Stadium met gemengde gevoelens. „Als je met 2-0 hebt voorgestaan, ben je eerst teleurgesteld met een gelijkspel. Maar als je in twee wedstrijden vier punten tegen City pakt, moet je tevreden zijn”, zei de 23-jarige De Jong.

Ajax staat nog steeds derde in groep D en mag met een thuiswedstrijd tegen Borussia Dortmund en een uitduel tegen Real Madrid op het programma blijven dromen dat het verder komt in de Champions League. Dan moet het in de poule minimaal als tweede eindigen. Bij een derde plaats kwalificeert Ajax zich voor het ‘troosttoernooi’: de Europa League. Een laatste plaats betekent uitschakeling.

Ajax wist gisteravond in het vierde groepsduel, net als eerder in de Arena, de Engelse landskampioen te verrassen met combinatievoetbal. Coach Frank de Boer had zijn elftal na de thuisnederlaag van afgelopen zaterdag tegen Vitesse ingepeperd dat het geloof in eigen kunnen niet verloren moest gaan. Ajax hoefde niet geïmponeerd te raken door de miljoenenformatie van City en moest zelf met durf en lef spelen.

Maar dat de Nederlandse kampioen na ruim een kwartier spelen op een 2-0 voorsprong zou staan, had niemand in Amsterdam en omstreken durven voorspellen. De na afloop stralende De Jong maakte beide doelpunten voor Ajax. Hij vestigde gisteren zijn naam in Europa. De multimiljonairs van Manchester City gaven hem schouderklopjes in de catacomben van het stadion.

Siem de Jong, broer van international Luuk, is de afgelopen jaren geliefd én verguisd geweest bij Ajax. Hij speelde meer dan eens tegen wil en dank in de spits van de Amsterdamse ploeg, maar was lang niet altijd trefzeker. En als spelmaker stond De Jong vaak in de schaduw van het Deense toptalent Christian Eriksen.

Maar op 15 mei 2011 sloot het publiek hem toch in de armen, toen hij in de kampioenswedstrijd tegen FC Twente (3-1) twee keer scoorde. Gisteren was De Jong als middenvelder achter ‘diepe’ spits Eriksen trefzeker en bracht hij zijn totaal aantal doelpunten dit seizoen in de Champions League op drie. „Het is altijd leuk belangrijk te zijn voor je ploeg’’, sprak De Jong bescheiden. „En dat is gelukt vanavond.”

De Jong is in bijna alles een tegenpool van de sterren die bij Manchester City onder contract staan. De nummer tien van Ajax is bovenal een teamspeler die vol trots de band om zijn schouders draagt als opvolger van de naar Tottenham Hotspur vertrokken aanvoerder Jan Vertonghen. Doelpunten viert hij samen met zijn ploeggenoten, omdat die volgens hem het resultaat zijn van een gezamenlijke inspanning. En als hij niet tot scoren komt, zoals zaterdag in de beginfase tegen Vitesse, dan neemt De Jong zich dat vooral zichzelf kwalijk. „Nu lukte het wel snel te scoren’’, zei de uitblinker die gisteravond geduldig tal van journalisten te woord stond. „Dat was het voornaamste verschil met de nederlaag tegen Vitesse. Toen lukte er niets.”

Terwijl De Jong in de mixed zone van het stadion tekst en uitleg gaf, hadden de veelverdieners van Manchester City al zwijgend de weg naar hun dure auto’s gevonden. Sterspelers als Carlos Tevez, Mario Balotelli en Kun Agüero begingen wederom op het hoogste Europese voetbalpodium een misstap en dreigen kansloos uitgeschakeld te worden in de Champions League. Zolang coach Roberto Mancini er niet in slaagt een eenheid van zijn ploeg te maken, is internationaal succes een utopie. Tevez, Balotelli en Agüero willen vooral ter meerdere glorie van zichzelf presteren. Van echte clubliefde is weinig sprake bij dergelijke spelers. Hoe anders is dat bij De Jong, een bij Ajax opgeleide Achterhoeker.

Toch mocht Ajax gisteravond van geluk spreken dat City in de slotfase door het overwicht aan individuele klasse niet alsnog de zege binnenhaalde. Na treffers van Yaya Touré en Agüero stond Ajax op instorten en mocht het van geluk spreken dat een doelpunt van Agüero wegens vermeend buitenspel werd afgekeurd.

Toen de Deense scheidsrechter Peter Rasmussen ook nog eens weigerde City een strafschop te geven, nadat Ricardo van Rhijn in de blessuretijd aan het shirt had getrokken van Balotelli, werd duidelijk dat de doelpunten van De Jong niet voor niets waren geweest. Woede en ongeloof maakten zich meester van Mancini en zijn spelersgroep. De scheidsrechter was in hun ogen de boeman, maar ze hadden het uiteindelijk toch zelf laten afweten.

De Jong had het spel van de tegenstander met enige verbazing gadegeslagen. „Je weet dat sommige spelers vanuit het niets kunnen scoren”, stelde hij. „Maar grote delen van de wedstrijd was er voor ons niets aan de hand. Met een beetje geluk had er nog meer voor ons in gezeten.”

Daarmee overdreef hij een beetje. Ajax en De Jong mochten blij zijn met het gelijkspel. Trainer De Boer had opnieuw een slimme tactiek uitgestippeld waarmee hij de sterker geachte Engelse tegenstander in de problemen bracht. De Jong was gisteren zijn verlengstuk in het veld.

Bondscoach Louis van Gaal maakt vrijdag zijn selectie voor het oefenduel van volgende week met Duitsland bekend. De Jong zit bij de voorselectie, maar houdt nergens rekening mee. „Nee, ik ben alleen met Ajax bezig”, zei hij na een avond vol met gemengde gevoelens.