RTL wint kort geding, maar zendt aflevering ‘Van den Hurk’ niet uit

Onder grote belangstelling werd in november 1995 Nicole van den Hurk begraven.Foto ANP / Ruud Hoff

RTL mag de aflevering uitzenden waarin paragnost Derek Ogilvie de zaak van het overleden meisje Nicole van den Hurk behandelt. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam vandaag bepaald in een kort geding. Desondanks heeft de zender besloten het programmaonderdeel te schrappen.

In de aflevering van het programma Unexpected zoekt het medium contact met het in 1995 vermoorde meisje. De stiefmoeder en stiefbroer van Nicole hebben Ogilvie voor het programma benaderd, maar haar stiefvader werd woedend toen hij weet kreeg van de uitzending. “De zender maakt commerciële showprogramma’s over de rug van een vermoord kind”, zei hij volgens De Telegraaf. Hij besloot daarop de zender voor het gerecht te dagen.

‘Familie heeft rust nodig’

In een verklaring laat RTL weten het programmaonderdeel niet uit te zenden, omdat het zaak is dat de familie van het meisje tot rust kan komen. RTL:

“Na alle media-hectiek die ontstond door de bezwaren van de stiefvader, vinden we rust voor de mensen die de reading hebben aangevraagd belangrijker dan uitzenden. De stiefmoeder, broer en stiefzus zijn in ieder geval blij met de reading van Derek en voelen zich getroost hierdoor.”

Op 19 oktober liet de zender nog weten compleet achter de uitzending te staan. Ook verduidelijkte RTL dat het Nicoles stiefvader, die al enkele jaren geen contact meer heeft met de overige familieleden, tijd had gegund om zich te beraden.

De dood van Nicole van den Hurk

Op 6 oktober 1995 fietste de destijds 15-jarige Van den Hurk van haar oma naar de supermarkt waar zij werkte. Daar kwam ze echter nooit aan. Op 22 november van dat jaar werd haar lichaam gevonden in de bossen bij Lierop. De zaak is nooit opgelost.