RTL moet geduld hebben en wachten op koopkrachtcijfers ministerie

Pieter Klein - r - en zijn advokaat tijdens het kort geding
Pieter Klein - r - en zijn advokaat tijdens het kort geding Adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein van RTL (rechts) samen met zijn advocaat tijdens het kort geding tegen de ministeries van Algemene Zaken en van Economische Zaken waarin de zender eist dat het kabinet de koopkrachtcijfers openbaar maakt. Foto ANP / Evert Elzinga

RTL krijgt de cijfers over de koopkrachteffecten van het regeerakkoord voorlopig niet. Het kort geding tussen RTL en het ministerie van Algemene Zaken, dat deze morgen diende, wordt 21 november verder vervolgd. De rechter wil dat de partijen eerst overleggen.

De zender wil de onderliggende stukken bij de cijfers over de gevolgen van de koopkracht van het regeerakkoord. De advocaat van RTL betoogde dat er haast bij de zaak is en vroeg de rechter te besluiten dat de stukken vandaag openbaar moeten worden.

“Er is spoed bij geboden, omdat de Tweede Kamer er morgen over debatteert. Burger en Kamer hebben niet alle informatie.”

Maar de landsadvocaat betoogde dat het ‘het tijd kost’ om de stukken te verzamelen omdat ze niet klaarliggen op het ministerie, maar van het CPB moeten komen.

“Snel antwoorden op verzoek is een streven, maar niet in een kort geding af te dwingen.”

De rechter wil dus nu dat de partijen eerst met elkaar om de tafel gaan zitten voor verder overleg.

Ministerie: alle stukken zijn gestuurd

In het kort geding hield het ministerie eerst vol dat alle stukken zijn doorgestuurd, waar RTL ontkent dat dit zo is. RTL-verslaggever Siebe Sietsma:

Twitter avatar SiebeSietsma Siebe Staat: dat het gaat om verzoek nieuwsrubriek wil niet zeggen dat RTL meer krijgt geleverd dan bij verzoek ‘gewone’ burger.
Twitter avatar SiebeSietsma Siebe Advocaat AZ zegt dat alle CPB-stukken die bij onderhandelingen meewogen zijn gepubliceerd. RTL corrigeert: er zijn nul stukken gepubliceerd.

Vervolgens vond het ministerie dat het bij een Wob-verzoek een paar weken de tijd heeft om de onderliggende stukken te sturen. RTL-verslaggever Pepijn Crone:

Twitter avatar PepijnCrone Pepijn Crone Alg. Zaken zegt dat de termijn van de wob 3 december is, dat de onderliggende koopkrachtstukken van cpb nu niet verstrekt hoeven te worden

RTL: ministerie liegt

De beide partijen moeten dus gaan praten met elkaar, dat zal misschien niet meteen heel sfeervol verlopen. Het ministerie van Algemene Zaken liegt, beweerde adjunct-hoofdredacteur van RTL Nieuws Pieter Klein vanmorgen nog in een bijzonder fel bericht op zijn weblog. Klein beschrijft op zijn blog zijn reactie afgelopen dinsdag toen hij hoorde dat het ministerie van Algemene Zaken zei dat het ministerie van Economische Zaken maandag al was gevraagd om de koopkrachtcijfers van het Centraal Planbureau:

“Ik ga ze nu bij de enkels afzagen! Zijn ze gvd helemaal gek geworden? Ik ga al die smerige trucs van ze opschrijven, en alles op onze site zetten. Dan weet iedereen wat voor schurkenstreken ze uithalen. Alleen om te voorkomen dat openbaar wordt wat iedereen wil weten: de exacte inkomensgevolgen van het regeerakkoord.”

Het ministerie van Algemene Zaken beweert dat het opvragen van die cijfers door het ministerie al was gedaan voor het kort geding werd aangespannen, maar dat is volgens Klein een ‘aperte leugen’. Vrijdag had het ministerie nog gezegd dat er geen extra informatie was, als antwoord op het Wob-verzoek van RTL Nieuws. De zender dreigde daarop zondag al met een kort geding als uit de stukken die maandag naar de Kamer werden gestuurd niet voldoende informatie zou blijken.

Klein reageerde ziedend toen hij de bewering van Algemene Zaken vervolgens de volgende dag hoorde:

“Het was een aperte leugen. Algemene Zaken stuurde de boel pas door, nadat wij naar de rechtbank stapten. Met andere woorden: de ambtenaren van Mark Rutte liegen. Ik verzeker u: ze liegen niet zomaar, ze spreken (halve) onwaarheden, om te voorkomen dat u en ik straks weten hoe het zit. Ze willen voorkomen dat wat er bekend is openbaar wordt.”

Doorrekening Nibud

De Tweede Kamer wil overigens ook meer informatie van het kabinet over de koopkrachtgevolgen van het CPB. Het kabinet moet daar vandaag mee komen, maar de Kamer heeft nog niets ontvangen. Als de aangeleverde informatie onvoldoende is, kan de Kamer besluiten om het debat over de regeringsverklaring, dat voor donderdag gepland staat, uit te stellen. Gisteren stemden PvdA en VVD al in met een doorrekening door het Nibud.