Grieks parlement stemt in met bezuinigingen - rellen in Athene

Een lid van de oproerpolitie wordt omver geblazen door het ontploffen van een molotov-cocktail. Grieken demonstreerden vandaag massaal tegen het bezuinigingspakket van 13,5 miljard euro waar het parlement over stemt. Foto AP / Dimitri Messinis

Een meerderheid van het Griekse parlement heeft ingestemd met de bezuinigingsmaatregelen. Eerder vanavond raakten demonstrerende Grieken slaags met de oproerpolitie. Er werden benzinebommen en stenen naar de politie gegooid, die dat beantwoordde met ‘schokgranaten’ en traangas.

Het parlement moet instemmen met de maatregelen om in aanmerking te komen voor nieuwe noodsteun vanuit de EU. Zo’n tachtigduizend mensen hadden zich vandaag voor het Griekse parlement verzameld om tegen de nieuwe bezuinigingsmaatregelen te demonstreren. Het protest maakte deel uit van een 48-uursstaking waarvan er de laatste maanden meerdere zijn geweest. Demonstranten raakten net als de vorige keren slaags met de oproerpolitie en zelfs zodanig dat voor het eerst in jaren waterkanonnen werden ingezet.

Debat stilgelegd

Binnen werd het debat over de bezuinigingen zelfs enige tijd stilgelegd toen medewerkers van het parlement het werk neerlegden uit protest tegen kortingen op hun salaris. Nadat minister van Financiën Yannis Stournaras het voorstel introk, togen de medewerkers weer aan het werk en kon het debat verder gaan.

De verwachting was al dat het pakket net door het parlement heen zou komen met een nipte meerderheid. Stournaras legde vanmiddag tijdens het debat uit dat de bezuinigingen echt nodig zijn:

“This bill not only demonstrates that this country will honor its international commitments in return for the major amounts of assistance it has received, it is a commitment to proceed with major structural reforms.”

Het pakket bestaat onder ander uit een verhoging van de pensioenleeftijd naar 67 jaar, versoepeling van het ontslagrecht, verhoging van belastingen en ingrepen in de pensioenen. Ondertussen wacht het land ook naarstig op de volgende grote hap van 32,5 miljard euro van noodpakket vanuit de EU.

Volgens premier Antonis Samaras zal de schatkist van Griekenland 16 november weer leeg zijn. De overdracht zou 12 november goedgekeurd moeten worden door de Europese ministers van Financiën, maar Duitsland stemt er pas in eigen land op 19 november over dus die deadline wordt niet gehaald. Bovendien is ook het inspectierapport van de troijka - ECB, EU, IMF - dat onderzocht of Griekenland genoeg zijn best doet, waarschijnlijk niet klaar voor die datum. Een overbruggingskrediet vanuit de ECB is dan ook een van de opties waar naar gekeken wordt.