‘Regime-Assad pikt medische hulp in’ - dodental loopt nog altijd op

In this Tuesday, Oct. 30, 2012 photo, Syrian rebels carry a wounded comrade in a blanket away from the frontline in the town of Harem, Syria. Despite two weeks of attacking a Roman-era citadel in which pro-Assad militia are dug in, the rebels failed to secure the town. (AP Photo/Mustafa Karali)
In this Tuesday, Oct. 30, 2012 photo, Syrian rebels carry a wounded comrade in a blanket away from the frontline in the town of Harem, Syria. Despite two weeks of attacking a Roman-era citadel in which pro-Assad militia are dug in, the rebels failed to secure the town. (AP Photo/Mustafa Karali) Syrische opstandelingen dragen een gewonde kameraad in Harem, een stad die nog altijd in handen is van de troepen van Assad. Foto AP / Mustafa Karali

Het regime in Syrië pikt het grootste deel in van de medische hulpgoederen die de Rode Halvemaan in Damascus probeert te verspreiden. Dat zegt een woordvoerder van de Bond van Syrische Medische Hulporganisaties in Genève tegen persbureau AP.

Misschien wel ’95 procent van alles wat naar het hoofdkantoor van de Syrische Halve Maan in Damascus wordt gestuurd, wordt gebruikt om het Syrische regime te ondersteunen’ en gaat voornamelijk naar gewonde aanhangers van de regering, zei woordvoerder Tawfik Chamaa, een Syrische arts in Genève. Hij zei dat sinds het conflict in maart 2011 begon, tientallen medische hulpverleners zijn gedood en meer dan zeshonderd gevangen zijn gezet. Maar volgens Chamaa eist ondertussen ook het voortdurend wegsluizen van hulpgoederen sluipenderwijs veel levens.

Halve Maan mag in Syrië hulp blijven verlenen

De Syrische Arabische Rode Halve Maan is nagenoeg de enige hulporganisatie die in Syrië mag blijven werken. Haar vrijwilligers zijn betrokken bij diverse vormen van hulpverlening, zoals het uitdelen van voedsel, opzetten van mobiele gezondheidseenheden en levering van veilig drinkwater aan scholen. “Wij zijn getuige van de stille dood van honderden patiënten die behandeld worden voor kanker, diabetes of hypertensie, of die dialyse ondergaan of te vroeggeboren kindjes krijgen of zwanger zijn”, zei Chamaa.

‘Neutraliteit bij organisatie essentieel’

Raefah Makki, een woordvoerster in Beiroet van de Internationale Federatie van het Rode Kruis en de Rode Halve Maan, zei dat vrijwilligers bij de Syrische Rode Halve Maan ‘volledig onpartijdig in soms levensbedreigende omstandigheden in de meest behoeftige gebieden spoedhulp verlenen aan mensen die door de onrust getroffen zijn en hulp nodig hebben’. Via de Syrische Rode Halve Maan biedt de overkoepelende organisatie ‘steun aan medische gezondheidsposten en worden hulp en voedsel geleverd die mensen bereiken in gebieden die onder controle van verschillende partijen staan’, zei Makki. Volgens de woordvoerster zijn sinds het begin van de opstand acht hulpverleners van de groep omgekomen en is neutraliteit essentieel om maandelijks aan meer dan een miljoen mensen hulp te verlenen.

Het Internationaal Comité van het Rode Kruis in Genève weet volgens woordvoerder Anastasia Isjoek niet of hulpgoederen stelselmatig worden weggesluisd. “Als dat onomstotelijk vast komt te staan nemen we dat heel serieus” en spreken er onmiddellijk de Syrische Rode Halvemaan en de Syrische autoriteiten op aan, verzekerde Isjoek.

Dodental in Syrië loopt iedere dag verder op

Ondertussen gaat de opstand in Syrië verder. Correspondent Harald Doornbos maakt vanavond op Twitter melding van het dodental van vandaag in Syrië en vertelt waarop de cijfers gebaseerd zijn.

Twitter avatar HaraldDoornbos Harald Doornbos Vandaag 109 doden in Syrie.

Wie de doden telt?

Twitter avatar HaraldDoornbos Harald Doornbos @APleijter LCC, lokale comite’s verspreid door syrie, is oppositieclub maar meest betrouwbare (beter: minst onbetrouwbare) van alles
Twitter avatar HaraldDoornbos Harald Doornbos @APleijter extreem lastig. LCC geeft tenminste bij bijna ieder slachtoffer naam ipv slechts met grote getallen te komen.
    • Marije Willems