‘Professioneel nerd’ Nate Silver voorspelde de uitslag perfect

Obama was gisteren niet de enige winnaar. Nate Silver, politiek blogger voor The New York Times en professioneel nerd, won ook. Hij voorspelde alle uitslagen voor de verkiezingen, inclusief alle staten, correct. De verkoop voor zijn boek The Signal and the Noise: Why So Many Predictions Fail - but Some Don’t steeg alleen op Amazon sindsdien al met 500 procent.

Op zijn blog analyseerde Silver peilingen van verschillende bronnen om in te schatten hoeveel kiesmannen iedere kandidaat zou winnen. Vier jaar geleden voorspelde hij 49 van de 50 staten al goed. Met zijn berekeningen voorspelde hij nu de hele uitslag correct, terwijl andere analisten beweerden dat de race om het presidentschap niet te voorspellen zou zijn. De kandidaten zouden in peilingen te dicht bij elkaar liggen.

Wiskundig model kan de uitslag voorspellen

Volgens Silver had Obama meer dan 90 procent kans om opnieuw verkozen te worden. Met een wiskundig model kon hij de uitslagen zo accuraat voorspellen. Sinds de definitieve uitslag wordt Silver alom geprezen.

Dat was daarvoor niet altijd het geval. Silver is uitgesproken Obama-aanhanger en riep vaak weerstand op bij conservatieve analisten. Die beweerden dat statistische modellen ons niets kunnen vertellen over verkiezingen. Republikein en televisiepersoonlijkheid Joe Scarborough liet nog tot kort voor de verkiezingen weten dat Silver’s berekeningen niet serieus mochten worden genomen. De reactie van Silver destijds:

“All you have to do is take an average, and count to 270. It’s a pretty simple set of facts. I’m sorry that Joe is math-challenged.”

Hij daagde Joe Scarborough zelfs nog uit tot een weddenschap, die de laatste niet aannam. De whizzkid had anders tweeduizend dollar in zijn zak kunnen steken, maar de verkoop van het boek maakt vast een hoop goed. Kort na de uitslagen tweette hij:

Twitter avatar fivethirtyeight Nate Silver This is probably a good time to link to my book: http://t.co/cVCB3gVn

Ook anderen pleiten sindsdien vol overgave voor voor het geeky statistische journalisme van Nate Silver:

Twitter avatar Poynter Poynter Nate Silver wins & data is vindicated: http://t.co/4CHtrb4o So who’s an embarrassment to journalism now?
Twitter avatar mashable Pete Cashmore Triumph of the Nerds: Nate Silver Wins in 50 States http://t.co/amdu9RRq
Twitter avatar emom Wendy Piersall Nate Silver, @fivethirtyeight, serving up a big heaping helping of I TOLD YOU SO. With a side of IN YOUR FACE. http://t.co/ECWhnV9v

En zelfs zijn grootste vijanden, zoals de conservatieve blogger Dylan Byers, moesten hun verlies toegeven:

Twitter avatar DylanByers Dylan Byers Nate Silver nailed it.
Twitter avatar DylanByers Dylan Byers …I called him for an interview, but haven’t heard back.
    • Anouk van Kampen