President snoept swing states middenwesten van Romney af

Op het platteland van staten als Ohio werd overwegend op Romney gestemd. Maar Obama stelde de winst veilig met campagnes in de steden.

Op de kaart gezien zijn de verkiezingen van gisteren bijna een exacte kopie van die van vier jaar geleden. Obama haalt precies dezelfde staten binnen als in 2008, op twee na: Indiana en North Carolina. Deze staten gingen, met een verschil van respectievelijk 10,5 en 2,2 procentpunt, naar Romney.

North Carolina is daarvan de opvallendste. De staat was jarenlang een Republikeins bolwerk. Maar in 2008 koos North Carolina voor het eerst Democratisch. Obama had gehoopt hier opnieuw te winnen. De staat kent een groeiende gemeenschap hispanics. De zwarte gemeenschap was er reeds groot. De Democraten hielden er hun partijconventie dit jaar, met het idee dat de staat steeds ‘blauwer’ aan het worden was. Dat Romney er toch won, toont aan dat de Democraten er nog veel werk moeten verzetten.

Gedetailleerde kaarten tonen dat veel trends die in 2008 te zien waren, zijn versterkt. Kiezers op het platteland trekken nog meer naar de Republikeinen. In typisch Republikeinse staten zoals Texas won Romney ruim. Ten opzichte van de verkiezingen van vier jaar geleden deden de Republikeinen het er weer beter (55,5 in 2008 tegen 57,2 procent nu).

Kiezers in steden daarentegen trekken nog meer naar Obama. Dat was een van de redenen waarom Obama enkele cruciale swing states in het middenwesten (Ohio, Iowa) won. Op het platteland in die staten kozen de meeste mensen voor Romney. Maar in de stedelijke conglomeraten, zoals Cincinnati (Ohio) stemde een meerderheid op Obama.

In feite heeft Obama op deze manier die staten van Romney afgesnoept. Hij heeft gericht en effectief op districtsniveau campagne gevoerd. Romney pakte het meer aan op statenniveau.

In Ohio won Obama met een kleine marge, minder dan 2 procentpunt. Kiezers waardeerden ogenschijnlijk het omvangrijke reddingsprogramma’s van Obama voor de Amerikaanse auto-industrie, waarvan die staat sterk afhankelijk is.

Uiteindelijk sleepte Obama in ieder geval zes van de zeven belangrijke swing states binnen: behalve Ohio en Iowa ook Colorado, New Hampshire, Virginia en Wisconsin. Zij het hier eveneens met kleinere marges dan vier jaar geleden. De uitslag in de zevende grote swing state, Florida, was bij het perse gaan van deze krant nog niet duidelijk, maar het leek erop dat Obama ook daar zou winnen.

In veel opzichten mag de uitslag lijken op die van 2008, maar er tekenen zich ook veranderingen af. Amerikaanse kiezers raken scherper verdeeld langs etnische scheidslijnen. Florida is een demografische smeltkroes. Er wonen blanke protestanten in het noorden, Joden in Palm Beach, Cubaanse Amerikanen in het zuiden en andere hispanics in veel andere delen van de staat. Met name de latino’s in Florida kozen massaal voor Obama (69 procent). Rijkere, blanke Amerikanen in Florida en gepensioneerden kozen vooral voor Romney.

Een overwinning van Obama werd niet overal in Florida verwacht. De noodlijdende economie is voor grote groepen (bijvoorbeeld gepensioneerden) een belangrijk thema. De economie was Romney’s speerpunt. Maar zijn harde positie in het immigratiedebat (hij zei illegalen te zullen dwingen „zichzelf te deporteren”) , en de bezuinigingsplannen van zijn running mate Paul Ryan voor de zorgverzekering voor ouderen Ryan, hebben Romney in Florida vermoedelijk de das omgedaan.

In Massachusetts, de staat waar Romney zijn campagnehoofdkwartier had, verloor hij ruim. Die staat stemt traditioneel Democratisch. Maar Romney was er ooit gouverneur en voelt zich ermee verbonden.

    • Chris Hensen