Philips Pensioenfonds' Frenck

‘Schitterend. Schitterend. Schitterend. Ik heb altijd al een keer naar een Formule 1-race gewild”, brult Frenck met zwaar Limburgs accent tegen Vijs en Vlijm. Als blijkt dat ze daarna een helikopter pakken om iets verderop in Nice te gaan eten in een dure tent is hij helemaal niet meer te houden. „Schitterend. Schitterend. Schitterend. Daar wil de hele jetset happen.”

Van zijn enthousiasme is weinig meer over als Frenck een paar scènes later voor de rechter zit. „Ik beroep me op mijn zwijgrecht.” Volgende vraag. „Ik beroep me op mijn zwijgrecht.” Volgende vraag. „Ik beroep me op mijn zwijgrecht.”

Daarmee komt het personage Frenck helemaal overeen met de voormalig directeur Will F. van de vastgoedtak van het Philips Pensioenfonds. Alleen is zijn theaterpersonage verstaanbaar. Dat was hij in het echt nauwelijks. In plat Limburgs mompelde hij licht zwetend vorig jaar tegen de rechtbank herhaaldelijk wat over zwijgrecht. Heel soms kon hij zich toch niet beheersen. Bijvoorbeeld toen het over zijn bezoekjes aan racewedstrijden ging. „Ja, ik ben een liefhebber van Formule 1-wedstrijden. Is dat soms ook strafbaar?”, zei hij met een grijns.

Will F. kreeg vorig jaar vier jaar cel voor onder meer valsheid in geschrifte en witwassen. Hij had zich op grote schaal laten omkopen – reisjes, horloges, dure diners – om vastgoed van Philips te verkopen aan voormalig Bouwfonds directeur Jan van Vlijmen.

Tom de Ket speelt zowel Frenck als Mind