'Pesten moet meer aandacht krijgen'

Pesten moet hoger op de agenda van scholen, artsenopleidingen, sportleiders, werkgevers en in de ouderenzorg. Dat zei rouwbegeleider Marinus van den Berg gisteren nadat hij in het gemeentehuis in Denekamp een verklaring had voorgelezen van de ouders van Tim Ribberink uit Tilligte. De twintigjarige student pleegde donderdag zelfmoord. De afscheidsbrief die hij schreef maakte veel los, nadat een deel ervan in een rouwadvertentie in De Twentsche Courant Tubantia werd gepubliceerd. In deze brief schrijft Tim dat hij zijn hele leven werd ‘bespot, getreiterd, gepest en buitengesloten’.

Van den Berg pleit voor een versnelde invoering van een wet die scholen verplicht tot het registreren van incidenten, zoals geweld, misbruik, discriminatie en pesterijen. Hij zou het wetsvoorstel willen aanvullen met een artikel dat het mogelijk maakt anonieme berichten op internet te verbieden. „Wie spreekt, moet zijn verantwoordelijkheid nemen”, zegt hij.

De ouders van Tim zeiden in hun verklaring dat pesten uit het verdomhoekje moet komen. „Wij hopen dat door plaatsing van de afscheidsbrief van Tim pesten echt wordt aangepakt. Dit mag nooit meer gebeuren. Wij hopen dat pesters, of die nu in Tilligte wonen of daarbuiten, nadenken over de consequenties van hun gedrag.”

De ouders hadden, net als de scholen waar Tim op zat, nauwelijks weet van pesterijen. Dat hun zoon was gepest op de basisschool, vertelde hij ze pas later.

Het pesten ging door via internet. Op de website DinnerJudge.nl zijn uit zijn naam berichten geplaatst over de ijssalon waar hij werkte. De ouders hebben hier melding van gemaakt bij de politie. De politie zal in een later stadium met de ouders bespreken of er verdere juridische stappen worden gezet. Pesten is op zichzelf niet strafbaar, maar smaad en laster wel.