Oppositie dreigt met boycot van regeringsdebat

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat het Nibud onderzoek doet naar de koopkrachtdaling.

Den Haag. De oppositiepartijen PVV, SP, CDA en D66 dreigen het debat over de regeringsverklaring van morgen te boycotten als het nieuwe kabinet geen duidelijke koopkrachtcijfers verstrekt. „Wij kunnen het debat niet voeren als we niet weten wat de feiten zijn”, zegt PVV-leider Geert Wilders.

Het nieuwe kabinet-Rutte II maakte vorige week bekend een inkomensafhankelijke ziektekostenpremie in te willen voeren. De invoering zou tot grote koopkrachtdalingen kunnen leiden. Die bezorgdheid daarover is nog niet weggenomen, ondanks pogingen daartoe van Stef Blok, tot deze week VVD-fractieleider, zijn opvolger Halbe Zijlstra en PvdA-leider Diederik Samsom.

De vier oppositiepartijen dringen net als vorige week aan op een onderzoek van het Nibud, dat zich bezighoudt met budgetvoorlichting. Dat voorstel wordt in de Kamer gesteund door de VVD en de PvdA. „Als het kabinet niet instemt met het Nibud, vragen we zelf een onderzoek aan. Voor die tijd is er wat ons betreft geen debat”, aldus Wilders.

Premier Mark Rutte beloofde maandag dat er vandaag een brief over de koopkracht naar de Tweede Kamer gaat. Of de oppositie daarmee tevreden zal zijn, is nog maar de vraag. Rutte zei dat de brief de koopkrachtgevolgen alleen maar „nader zal inkleuren”. Volledige duidelijkheid zal het kabinet volgens hem pas in maart kunnen geven. NRC