Obama: we hebben ons teruggevochten

Obama applaudiseert na zijn overwinning, voor hij het land toespreekt in Chicago. Foto AFP/Sao Loeb

Amerika heeft hele zware tijden gehad, maar het land heeft zich teruggevochten. Dat zei de herkozen president Barack Obama tijdens zijn overwinningsspeech ten overstaan van zijn aanhangers in Chicago, waar hij met zijn gezin op het podium verscheen.

Obama bedankt zijn aanhang, zijn collega’s en zijn gezin nadat hij onder de klanken van Stevie Wonder het podium betrad. De volledige speech is hier terug te lezen, hieronder enkele passages:

“Onze taak de unie te perfectioneren gaat verder door jullie. We vallen en staan weer op als een natie. We hebben onze weg teruggevochten na zware tijden.

Iedereen die heeft gestemd, heeft een verschil gemaakt. De familie Romney heeft veel aan het Amerikaanse volk gegeven, daar applaudisseren we vanavond voor. In de komende weken wil ik veel met Romney gaan praten, en overleggen hoe we dit land verder kunnen helpen.

Verder wil ik bedanken, de beste vice-president die Amerika ooit gekend heeft: Joe Biden. En ik zou niet dezelfde man zijn zonder de vrouw die twintig jaar geleden besloot mij te huwen. Michelle, ik heb nog nooit zoveel van je gehouden. Ik heb gezien hoe Amerika ook verliefd op je is geworden.”

Bekijk hier de volledige speech:

Obama richtte zich in het bijzonder tot zijn campagnemedewerkers:

“Ik zal jullie voor eeuwig dankbaar zijn. Politieke campagnes kunnen soms een beetje vreemd overkomen. Politiek wordt weleens een grootse strijd der ego’s genoemd. Maar wanneer je goed kijkt wie de campagnes organiseren, zie je dat het mensen zijn die strijden en opkomen voor de burgers van Amerika.

Verkiezingen zijn belangrijk. Democratie kan luidruchtig en complex zijn. We hebben onze eigen meningen en principes. Bij grote beslissingen loopt de hartstocht hoog op. Dat zal na vanavond niet veranderen. De discussies zijn een bewijs van onze vrijheid. Ondanks al onze verschillen delen de meesten van ons dezelfde doelen.”

De president legde vervolgens een sterke nadruk op de kracht van de democratie die Amerika kent:

“We willen allemaal in een land wonen dat niet wordt bedreigd door schulden, werkloosheid en agressiviteit. Een land dat in tijden na oorlog met zelfvertrouwen voortleeft. Een tolerant land. We zijn het eens over de richting die op moeten: vooruit. Maar we zullen het heftig oneens zijn over de manier waarop.

We moeten ons best doen een consensus te bereiken. We moeten beginnen met ons gezamenlijke doel. Een decennium van oorlog is ten einde. Een lange campagne is voorbij. En of ik uw stem kreeg of niet, ik heb naar jullie geluisterd en ik ben er een betere president van geworden. Ik ben geïnspireerder dan ooit om aan onze toekomst te bouwen. Het beste moet nog komen. Jullie hebben gekozen voor iemand die de politiek en het land kan veranderen. We hebben nog een hoop te doen. Ook jullie werk is nog niet klaar.

Het gaat er niet om wat er gedaan kan worden voor ons, maar door ons. Dat is het principe waar we op zijn gesticht. Wat Amerika bijzonder maakt is dat het meest diverse volk op aarde er leeft. De vrijheid die we hebben bevochten levert ons plichten op. Ik ben hoopvol dat we die gaan volbrengen, want ik heb Amerika aan het werk gezien.

Ik ben nooit hoopvoller geweest voor onze toekomst, ons land. Ik heb het niet over onnozel optimisme. Ik heb het niet over idealisme waarmee we aan de zijlijn staan. Ik heb het over het koppige element in ons om te blijven werken en te vechten. Amerika, ik geloof in de vooruitgang die we kunnen boeken voor meer banen, meer veiligheid. Zolang je hard werkt maakt het niet uit hoe je eruit ziet of waar je vandaan komt, arm of rijk bent, hetro of homo. Je kunt het maken zolang je in dit land bent. We zijn de Verenigde Staten van Amerika, zoveel minder verdeeld dan de politiek soms doet vermoeden.”

Ruime overwinning

Nadat vannacht bleek dat de kiesmannen in de staten Wisconsin en Ohio naar Obama gingen, was duidelijk dat Romney geen kans meer had om te winnen, en Obama zijn tweede termijn als president ingaat. Eerder vanochtend erkende hij zijn verlies. Anderhalf uur nadat de Amerikaanse media Obama als winnaar aanwezen, heeft Romney hem gefeliciteerd met de overwinning.

Onze correspondent in de VS, Guus Valk, was niet verrast door de overwinning van Obama. Wel merkt hij op dat het gemakkelijker ging dat vooraf werd verwacht:

“De snelheid waarmee het ging was verrassend. Voor de rest waren er weinig verrassingen. Obama deed het goed waar hij wist dat hij het goed moest doen en deed het op veel plekken wat beter. Romney kan uiteindelijk wel meer stemmen krijgen dan Obama – dat is nog onduidelijk – maar door het getrapte kiesstelsel heeft Obama echt ruim gewonnen. Hij heeft ook heel gericht campagne gevoerd, een campagne die veel beter was georganiseerd dan die van de Republikeinen. Daar is dit succes deels aan te danken.”

    • Annemarie Coevert