Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

Obama herkozen als president van de Verenigde Staten

Barack Obama, opnieuw president, op het podium in Chicago na zijn overwinningsspeech. Foto Reuters / Kevin Lamarque
Barack Obama, opnieuw president, op het podium in Chicago na zijn overwinningsspeech. Foto Reuters / Kevin Lamarque Barack Obama, opnieuw president, op het podium in Chicago na zijn overwinningsspeech. Foto Reuters / Kevin Lamarque

Barack Obama gaat een tweede termijn als president van de Verenigde Staten in. De Democraat won vanavond, na een lange en spannende verkiezingsstrijd, relatief gemakkelijk van zijn tegenstander Mitt Romney.

Voorafgaand aan de verkiezingsnacht was het algemene beeld dat Obama en Romney nek-aan-nek gingen. Toen de exitpolls en resultaten vannacht binnen kwamen druppelen, bleek dat beide kandidaten hun ‘eigen’ staten binnenhaalden. Het was wachten op de eerste swing state die een van de kandidaten een duw richting de overwinning zou geven.

Dat gebeurde rond half vier vannacht, toen een aantal Amerikaanse media Wisconsin aan Obama durfden toe te kennen. Dat betekende dat de president voor een tweede termijn al genoeg had aan Florida of Ohio, een van de twee belangrijkste swing states.

Rond kwart over vijf kwam naar buiten dat Ohio definitief voor Obama gekozen had. Daarmee passeerde Obama de 270 kiesmannen en was zijn tweede termijn in het Witte Huis een feit.

Twitter avatar BarackObama Barack Obama This happened because of you. Thank you.

Onze correspondent in de VS, Guus Valk, was niet verrast door de overwinning van Obama. Wel merkt hij op dat het gemakkelijker ging dat vooraf werd verwacht:

“De snelheid waarmee het ging was verrassend. Voor de rest waren er weinig verrassingen. Obama deed het goed waar hij wist dat hij het goed moest doen en deed het op veel plekken wat beter. Romney kan uiteindelijk wel meer stemmen krijgen dan Obama – dat is nog onduidelijk - maar door het getrapte kiesstelsel heeft Obama echt ruim gewonnen. Hij heeft ook heel gericht campagne gevoerd, een campagne die veel beter was georganiseerd dan die van de Republikeinen. Daar is dit succes deels aan te danken.”

Obama gaf zijn overwinningsspeech vanuit Chicago, waar hij de avond doorbracht. Lees hier meer over de speech.

Volg hier ons liveblog over de Amerikaanse verkiezingsnacht. Wat zal Obama gaan doen tijdens zijn tweede termijn? Lees daar hier over.