MSN-buddies worden Skype-contacten

MSN, het chatprogramma van een hele generatie internetgebruikers, verdwijnt. Microsoft laat het chatnetwerk opgaan in Skype, de communicatiedienst die vorig jaar werd overgenomen. Dat maakte het softwarebedrijf gisteren bekend via een blog van Skype-directeur Tony Bates.

We will retire Messenger in all countries worldwide in the first quarter of 2013 (with the exception of mainland China where Messenger will continue to be available).

Chatten via het MSN-netwerk was in Nederland lang populair. In 2004 telde de MSN Messenger vier miljoen Nederlandse gebruikers. In 2006 gebruikten 6,3 miljoen Nederlanders MSN Hotmail, de bijbehorende maildienst. De laatste jaren heette MSN Windows Live en was het onderdeel van de optionele Live-diensten van Windows. Windows Live telt op dit moment nog 2,6 miljoen Nederlandse gebruikers – Skype 900.000. Wereldwijd telde MSN in 2009 nog 330 miljoen gebruikers, Skype had in 2009  124 miljoen ‘connected users’. Maar het aantal ingeschreven gebruikers is bij Skype hoger: 600 miljoen gebruikers.

Chatten op de pc verloor het van sociale netwerken en chatten op de smartphone: WhatsApp, de BlackBerry Messenger en Apple iMessage zijn nu populair. Videobellen zit nog wel in de lift, aldus Microsoft. Dat was de reden achter de overname van Skype, à 8,5 miljard dollar (nu 6,6 miljard euro). Maar omdat je met Skype ook kunt chatten, lijkt de integratie een logische keuze.

Msn’en belandde in 2005 in het Van Dale woordenboek. Volgens hoofdredacteur Ton den Boon was het een modewoord van het nieuwe millennium, en zal het niet meteen uit het woordenboek verdwijnen. „MSN blijft een historisch fenomeen in ons taalgebruik. Als in: ‘Weet je nog wel, toen we vroeger msn’den?’” ‘Whatsappen’ werd de vorige maand nog in het VanDale woordenboek opgenomen.

Wat gebeurt er met je buddies?

Wie nu Skype 6.0 installeert voor Windows of Mac kan ervoor kiezen om ook een Microsoft-account op te geven. Vervolgens worden de gegevens samengevoegd. Wie tot nu toe vrienden, familie en collega’s uit elkaar hield door verschillende netwerken te gebruiken, zal nieuwe groepen aan moeten maken. Ook Facebook-vrienden kunnen in Skype gekoppeld worden. Microsoft houdt er  nauwe banden op na met het grootste sociale netwerk ter wereld.

Microsoft is fervent aanhanger van het koppelen van berichtennetwerken en sociale diensten; ook in Windows 8 en Windows Phone 8 belanden Twitter, Facebook, LinkedIn en je eigen contacten in één app. Vermoedelijk zal de nieuwe versie van Linq, Microsofts ‘unified communication’ oplossingen voor professionele gebruik, ook samenwerken met Skype.

Volgens Coen Nijkrake, onder meer verantwoordelijk voor de Windows Live-diensten bij in Nederland , wordt de MSN-dienst al in het eerste kwartaal van 2013 afgesloten. Tot die tijd worden de gebruikers langzaam bewogen in de richting van de Skype-software.

Microsoft probeert opnieuw orde te brengen in de webdiensten. Hotmail, Outlook.com, Office365, Skype en de Microsoft account vormen nu een wat onoverzichtelijke kluwen van inlogschermen.  De Microsoft account is nodig om in te loggen in Windows (Phone) 8 en informatie te synchroniseren, onder meer  via Skydrive. Voor zo’n account hoeft overigens niet perse een Microsoft mailadres gebruikt te worden (zoals hotmail/live/outlook.com).

Google zoekt ook versimpeling

Tegelijk met Microsoft probeert ook concurrent Google zijn chatdiensten te verbeteren. Google wil sociaal netwerk Google+, chatclient Google Talk, telefonie via Google Voice en de videogesprekken van Google Hangout met elkaar combineren tot een overzichtelijker geheel. Het zijn nu nog webdiensten die te veel van elkaar zijn afgeschermd en beter geïntegreerd moeten worden. Bradley Horowitz, de verantwoordelijke voor Google+, liet dit gisteren weten tijdens een bezoek aan Google Nederland.