Microsoft schrapt MSN, chatten voortaan via Skype

MSN, het chatprogramma van een hele generatie internetgebruikers, verdwijnt. Microsoft laat het chatnetwerk opgaan in Skype, de communicatiedienst die vorig jaar werd overgenomen. Dat maakte het softwarebedrijf gisteren bekend.

Chatten via het MSN-netwerk was in Nederland lang populair. In 2004 telde de MSN Messenger vier miljoen Nederlandse gebruikers. In 2006 gebruikten 6,3 miljoen Nederlanders MSN Hotmail, de bijbehorende maildienst. De laatste jaren heette MSN Windows Live. Dat telt nog 2,6 miljoen Nederlandse gebruikers.

Chatten op de pc verloor het van sociale netwerken en chatten op de smartphone: WhatsApp, de BlackBerry Messenger en Apple iMessage zijn nu populair. Videobellen zit nog wel in de lift, aldus Microsoft. Dat was de reden achter de overname van Skype, à 6,6 miljard euro. Maar omdat je met Skype ook kunt chatten, lijkt de integratie een logische keuze.

Msn’en belandde in 2005 in het Van Dale woordenboek. Volgens hoofdredacteur Ton den Boon was het een modewoord van het nieuwe millennium, en zal het niet meteen uit het woordenboek verdwijnen. „MSN blijft een historisch fenomeen in ons taalgebruik. Als in: ‘Weet je nog wel, toen we vroeger msn’den?’”

‘Whatsappen’ werd de vorige maand nog in het Van Dale woordenboek opgenomen.