Marokkaanse moslims in Nederland bidden vaker dan Turkse

AMSTERDAM - Moskee, halve maan , ster, kerk, religie, geloof,
AMSTERDAM - Moskee, halve maan , ster, kerk, religie, geloof, Dijkstra bv

Nederlandse moslims zijn de afgelopen jaren hun geloof vaker gaan praktiseren. Dit blijkt uit het net verschenen rapport Moslim in Nederland 2012 van het Sociaal en Cultureel Planbureau.

1 Om wie gaat het?

Het onderzoek richt zich op de twee grootste moslimgroepen in Nederland, de Turks- en Marokkaans-Nederlandse moslims. En op moslims uit vier vluchtelingengroepen (afkomstig uit Afghanistan, Irak, Iran en Somalië). In totaal vormen deze zes groepen naar schatting 80 procent van het totaal aantal moslims in Nederland. In Nederland wonen ongeveer 825.000 moslims.

2 Waaruit blijkt de toegenomen religiositeit van moslims?

Het aantal tweede-generatie-moslims van Marokkaanse afkomst dat wekelijks naar de moskee gaat, steeg van 9 naar 33 procent tussen 1998 en 2011. Bij tweede-generatie-moslims van Turkse afkomst steeg het moskeebezoek van 23 naar 35 procent. Het aantal Turkse moslims (jong en oud) dat nooit naar de moskee gaat, nam toe van 10 naar 22 procent.

3 Zijn Marokkaanse moslims religieuzer dan Turkse moslims?

Marokkaanse moslims (jong en oud) bidden vaker vijf keer per dag dan Turkse moslims (76 procent tegenover 27 procent), doen vaker mee aan de ramadan (93 procent tegenover 66 procent) en eten vaker elke dag halal (93 procent tegenover 66 procent). Ook vinden ze vaker dat moslims moeten leven volgens de regels van het geloof (73 procent tegenover 54 procent).

Marokkaans-Nederlandse vrouwen dragen bovendien vaker een hoofddoek dan vrouwen van Turkse herkomst (64 procent tegenover 48 procent). Het feit dat in Turkije religie en staat strikt zijn gescheiden, zou kunnen verklaren waarom Turkse Nederlanders in religieus gedrag achterblijven bij de Marokkaanse moslims.

4 Welke verschillen zijn er binnen andere groepen moslims?

Er zijn grote verschillen in religiositeit onder moslims afkomstig uit vluchtelingengroepen. Van de Somalische moslims is vrijwel iedereen praktiserend. Van de moslims van Iraanse komaf doet ruim de helft niets aan het geloof. De Irakezen en Afghanen zitten daartussenin.

5 Waarom praktiseren moslims hun geloof steeds vaker?

Vier op de vijf Marokkaans-Nederlandse moslims vinden dat Nederlanders veel te negatief staan tegenover de islam. Bij Turkse Nederlanders is dit 63 procent. Toch lijkt discriminatie niet te leiden tot frequenter religieus gedrag, schrijven de onderzoekers. Althans niet bij Marokkaanse en Turkse moslims.

Wat dan wel de reden is, blijft gissen. Mogelijk heeft het negatievere klimaat ten aanzien van moslims er mee te maken, dat begon met de aanslagen in de VS in 2001 en eigenlijk tot nu voortduurt. Moslims werden steeds vaker aangesproken op hun moslim-zijn. Dat leidde vooral onder jonge moslims tot een sterke hang naar de islam. Een zuivere islam, de islam uit de tijd van de profeet. Niet de met (Marokkaanse) cultuur doorspekte islam van hun ouders. Zij zoeken via internet, imams en andere bronnen naar informatie en volgen graag (nauwgezet) de regels zoals het hoort.

In praktijk gaan deze jonge moslims vaak pragmatisch met hun geloof om. Zij combineren hun religie met een westerse levensstijl.

Redacteur Integratie