Kortkolom sport

Feyenoord: na verlies nu winst van 6,5 mln

Rotterdam. Feyenoord heeft over het seizoen 2011-2012 een winst geboekt van 6,5 miljoen euro. Dat blijkt uit de gisteren gepresenteerde jaarcijfers. De netto-omzet steeg van 38,2 miljoen naar 38,7 miljoen euro. Het is voor het eerst in vier jaar tijd dat Feyenoord zwarte cijfers kan overleggen. De Rotterdamse voetbalclub dankt het positieve resultaat mede aan transfers en hogere recettes vanwege de goede prestaties in de competitie. Het eigen vermogen van Feyenoord is nog altijd negatief. Wel is het tekort in twee jaar tijd teruggebracht van 35 miljoen naar minder dan tien miljoen euro. De totale schulden zijn in dezelfde periode afgebouwd van 43 miljoen naar 11 miljoen euro. AZ heeft in het seizoen 2011-2012 een winst gemaakt van een kleine 1,4 miljoen euro. Een seizoen eerder werd nog een verlies van meer dan 4,1 miljoen euro geleden. AZ heeft de winst grotendeels te danken aan de goede prestaties in de Europa League. Die leverden de club 5,8 miljoen euro op. (Novum)

Federer begint met tenniszege in Londen

Rotterdam. Titelverdediger Roger Federer is de ATP World Tour Finals in Londen gisteren begonnen met een overwinning. De 31-jarige Zwitserse tennisser gaf Janko Tipsarevic geen enkele kans: 6-3 en 6-1. Federer won de eerste vijf ontmoetingen van de Serviër en was ook in zesde onderlinge ontmoeting superieur. Door de overwinning is Federer nu de succesvolste speler ooit op het officieuze WK tennis. Hij boekte zijn veertigste zege in het eindejaarstoernooi – één meer dan het aantal overwinningen van de tot Amerikaan genaturaliseerde Tsjech Ivan Lendl in de jaren 80. Federer won de Tour Finals al zes keer, waarvan ook de laatste twee edities. De Spanjaard David Ferrer won gisteren zijn eerste groepsduel in drie sets van de Argentijn Juan Martin Del Potro: 6-3, 3-6 en 6-4. De Nederlander Jean-Julien Rojer heeft met zijn Pakistaande dubbelpartner Aisam-Ul-Haq Qureshi de eerste groepswedstrijd in Londen verloren. (NRC)

Oezbeekse worstelaar betrapt: brons kwijt

Londen. De Oezbeekse worstelaar Soslan Tigiev raakt zijn bronzen olympische medaille uit Londen kwijt. Tigiev legde een positieve dopingtest af, maar dat resultaat werd pas na afloop van de Spelen bevestigd. In zijn dopingstaal werd het verboden middel methylhexanamine aangetroffen. Tigiev is de tweede medaillewinnaar die zijn plak kwijtraakt wegens doping. De Wit-Russische kogelstootster Nadezya Ostapchuk moest eerder haar gouden medaille inleveren. Tigiev is de negende sporter die tijdens of na de Spelen positief blijkt. (Novum)

Syrisch voetbalelftal speelt ‘thuis’ in Iran

Teheran. Syrië speelt zijn komende drie kwalificatieduels voor de Asian Cup in Teheran. Dat meldde het Iraanse persbureau IRNA gisteren. De wedstrijden worden begin volgend jaar gespeeld, wanneer Syrië kwalificatiewedstrijden speelt tegen Jordanië, Oman en Singapore. Syrië wordt al negentien maanden geteisterd door een burgeroorlog, waardoor hoofdstad Damascus te onveilig is om te voetballen. (AP)